Гледай
на живо

Христо Христов: Комунистическата върхушка контролира прехода

Журналистът представи книгата „Корпуционната България“

Христо Христов: Комунистическата върхушка контролира прехода Книгата „Корупционната България“ е разказ за прехода в България, пречуен през призмата н... thumbnail text

Книгата „Корупционната България“ е разказ за прехода в България, пречуен през призмата на корупцията. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ журналистът Христо Христов. Първият том от тритомната поредица с автори Едвин Сугарев, Христо Христов и Петър Бучков обхваща периода от 1989 до 1997 година.

Първите седем години осигуриха един преход, контролиран от комунистическата върхушка и подпомогнат от грешките на СДС, коментира журналистът. Според него бившите комунистически тайни служби са заели ключови позиции, а разкриването на досиетата е дошло на 16-ата година от промяната.

СДС предаде своите избиратели, че ще направи декомунизация, каза още Христо Христов. Българското общество беше обезсилено, лишено от енергия и това беше направено умишлено, коментира той.

„Когато едно общество е докарано до апатия, то се управлява лесно“, добави изследователят на комунистическите тайни служби.

Незаконно забогателите имат възможност да си купят правосъдие и затова няма наказания за големите афери на прехода, коментира Христов.

„Не можахме да направим такава България, за каквато мечтаехме“, обобщи той.