Гледай
на живо

Хуан Гуайдо обяви начало на операция „Свобода“

"Жителите на Венецуела инициираха края на узурпацията"

Хуан Гуайдо обяви начало на операция „Свобода“ Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуаидо обяви началото на последната фаза на операция "Свобода... thumbnail text

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуаидо обяви началото на последната фаза на операция "Свобода", насочена към свалянето на Николас Мадуро.
"Жителите на Венецуела инициираха края на узурпацията. В момента се срещам с основните формирования на нашите въоръжени сили, което бележи началото на последната фаза на операция "Свобода ", се посочва в съобщението.
Според говорителя на опозиционния парламент краят на узурпацията е "необратим".
Властите на страната от своя страна заявиха, че предприемат мерки срещу група военни, които насърчават държавния преврат. Министърът на комуникациите и информацията, Хорхе Родригес и министърът на отбраната Владимир Падрино увериха, че въоръжените сили остават "на страната на конституцията".
През януари вълна от протести премина в цялата страна срещу сегашния президент Николас Мадуро. Председателят на парламента Хуан Гуайдо обяви себе си за държавен глава във временното правителство.
Тази стъпка беше одобрена от Съединените щати и други страни, част от които и България. Мадуро беше подкрепен от Русия и редица други държави, по-специално Мексико, Китай, Турция и Индонезия.