Гледай
на живо

Хуан Гуайдо призова опозиционерите на протест

Очаква се той да се върне във Венецуела утре

Хуан Гуайдо призова опозиционерите на протест Опозиционният венецуелски лидер Хуан Гуайдо призова за масови протести в понеделник, докато обяви за... thumbnail text

Опозиционният венецуелски лидер Хуан Гуайдо призова за масови протести в понеделник, докато обяви завръщането си в страната само седмица след като започна своята обиколка из латиноамериканските си съюзници.

„Обявявам завръщането си в страната. Призовавам венецуелците да се мобилизират в цялата страна утре в 11:00 ч. местно време”, написа Гуайдо в Туитър.

Той бе признат от повече от 50 страни за временен президент на страната. Гуайдо не даде повече подробности за това кога и как ще се завърне.

Той призова поддръжниците си да следят внимателно за съобщения къде ще се проведат демонстрациите в понеделник.

Въпреки забраната за пътуване, наложена от настоящия президент Николас Мадуро, Гуайдо успя да се измъкне през границата с Колумбия миналата седмица и да се опита да донесе помощи в страната и да се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс.

Вчера Гуайдо посети Еквадор, като част от обиколката си в Латинска Америка, целяща да засили натиска над венецуелския президент Николас Мадуро, когото опозицията призовава да подаде оставка, припомня АП.

Гуайдо е председател на националния парламент, който се самопровъзгласи за временен президент. Според него Мадуро трябва да подаде оставка, за да може Венецуела да излезе от политическата и хуманитарна криза, в която се намира.

Мадуро твърди, че Гуайдо е част от подкрепян от САЩ заговор за сваляне на правителството.