София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хуан Гуайдо призова опозиционерите на протест

Очаква се той да се върне във Венецуела утре

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Опозиционният венецуелски лидер Хуан Гуайдо призова за масови протести в понеделник, докато обяви завръщането си в страната само седмица след като започна своята обиколка из латиноамериканските си съюзници.

„Обявявам завръщането си в страната. Призовавам венецуелците да се мобилизират в цялата страна утре в 11:00 ч. местно време”, написа Гуайдо в Туитър.

Той бе признат от повече от 50 страни за временен президент на страната. Гуайдо не даде повече подробности за това кога и как ще се завърне.

Той призова поддръжниците си да следят внимателно за съобщения къде ще се проведат демонстрациите в понеделник.

Въпреки забраната за пътуване, наложена от настоящия президент Николас Мадуро, Гуайдо успя да се измъкне през границата с Колумбия миналата седмица и да се опита да донесе помощи в страната и да се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс.

Вчера Гуайдо посети Еквадор, като част от обиколката си в Латинска Америка, целяща да засили натиска над венецуелския президент Николас Мадуро, когото опозицията призовава да подаде оставка, припомня АП.

Гуайдо е председател на националния парламент, който се самопровъзгласи за временен президент. Според него Мадуро трябва да подаде оставка, за да може Венецуела да излезе от политическата и хуманитарна криза, в която се намира.

Мадуро твърди, че Гуайдо е част от подкрепян от САЩ заговор за сваляне на правителството.