София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хуан Гуайдо се завърна във Венецуела

Опозиционният лидер беше посрещнат не от полицаи, а от журналисти

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Хуан Гуайдо се завърна във Венецуела въпреки опасността да бъде арестуван, пише вестник "Ню Йорк таймс". В продължение на няколко дни не беше ясно дали Гуайдо ще може да се завърне във Венецуела, след като наруши заповедта на съда да не напуска страната и неуспешно се опита да премине границата на Колумбия с Венецуела заедно с камионите, превозващи хуманитарна помощ за венецуелците.

Когато опозиционният лидер пристигна вчера на летище "Симон Боливар" близо до Каракас, привържениците му го посрещнаха с радост и надежда, че той ще вдъхне нов живот на движението за сваляне от власт на президента Николас Мадуро.

Гуайдо се върна във Венецуела с подновена надежда да свали Мадуро от власт, пише британският вестник "Гардиън". Някои очакваха той да бъде арестуван при влизането си в страната въпреки предупрежденията на Белия дом, че в такъв случай ще има "силен и значителен отговор". Опозиционният лидер обаче успешно мина граничните проверки и бе посрещнат от голямо множество журналисти и поддръжници.

Междувременно по време на безредици на фестивал в Каракас бяха ранени девет полицаи. Информацията идва от сътрудник на спешна помощ, който е бил на мястото на събитието. По думите му, травмите имат лек характер. Представител на полицията от мястото на инцидента е съобщил на медиите, че има само един тежко пострадал, който е отведен в болница.

Един от младежите, който е предизвикал произшествията е казал, че той и неговите съмишленици са готови да продължат с подобни акции. Венецуелецът не е заявил политическите си пристрастия. На въпроса кого подкрепя - лидера на опозицията Хуан Гуайдо или президента Николас Мадуро, той отговорил с поклащане на раменете си.