София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хуауей: Не можем да влияем на американското правителство

От компанията са готови за санкциите на САЩ

пропускане
5 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

От компанията Huawei заявиха, че са готови за ограниченията, наложени от Съединените щати, а компаниите в черния списък, на които е забранено да си сътрудничат с жители на САЩ без специален лиценз от властите, няма да окажат съществено влияние върху работата им. Това изявление е направено лично от основателя на Huawei Рен Женгфей на пресконференция.
Според него най-важното за една компания е да върши добре работата си. "Не можем да контролираме какво прави американското правителство", каза той. Рен коментира, че поради действията на САЩ, темпът на растеж на компанията може да се забави малко. Бизнесменът отбеляза, че през първото тримесечие оперативните приходи на Huawei са се увеличили с 39% в сравнение със същия период на 2018 г., а през април е имало спад до 25%. „Може би до края на годината отново ще има спад, но той няма да доведе до отрицателен растеж. И индустрията няма да пострада от това – категоричен е той.
Припомняме, че Доналд Тръмп подписа указ на 15 май за обявяване на извънредна ситуация в САЩ и забрана на американските компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от фирми, които представляват заплаха за националната сигурност на страната. Huawei влезе в черния списък на компаниите, които многократно са били обвинявани в събирането на лични данни на потребителите и прехвърлянето им на китайските власти.
Според новите правила, компанията може да си сътрудничи с жители на САЩ само със специален лиценз. За прекратяването на работата с китайската компания обявиха Google, Intel, Qualcomm, Xilinx и Broadcom. Въпреки това, още на 21 май в САЩ, производителят на смартфони получи временно облекчение за 90 дни в ограниченията, наложени срещу него.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Huawei в лъжа. „Казват, че не работят с правителството в Пекин. Това просто не е вярно“, заяви той. Според него главният изпълнителен директор на Huawei Рън Джънфей, „не казва истината, нито на американския народ, нито на света“.