София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Huawei представи смартфон с четири камери

Цената започва от 800 евро

5 годиниТехнологии 2 Боряна Райчева

Китайската компания Huawei представи смартфони от водещата линия на Mate 30 и Mate 30 Pro с операционната система Android, но без лицензирани приложения на Google, съобщава Bloomberg.

По време на презентацията изпълнителният директор на Huawei Consumer Group Ричард Ю заяви, че смартфонът е „технологичен пробив с ненадмината нова система от камери“.

Отговаряйки на въпрос относно услугите на Google, Ю заяви, че въпреки забраната на американския ИТ гигант да сътрудничи с Huawei, клиентите могат самостоятелно да изтеглят някои приложения на Google или да използват налични уеб версии на приложенията. „Ние се опитваме да направим всичко за потребителите, но ни трябва време, за да разрешим този проблем“, каза той. - Потребителят може да направи компромиси. Това е баланс. "

Mate 30 и Mate 30 Pro работят на процесор Kirin 990 с поддръжка на 5G мрежи. И двата смартфона имат камери Leica: Mate 30 има три камери, Mate 30 Pro има четири - добавя се допълнителен обектив със сензор за дълбочина на полето, за да добави размазване на фона.

В Европа цената на Mate 30 ще започне от 799 евро, на Mate 30 Pro без 5G поддръжка - от 1099 евро, а с поддръжка - от 1199 евро.

През май Съединените щати вляха в черния списък на Huawei. Вашингтон заподозря компанията в кражба на технологии, работеща за китайските власти и шпионаж. Наложените санкции блокират достъпа до американските компоненти и технологии за производителя.

Китайската корпорация от своя страна обвини властите на САЩ в кибератаки срещу вътрешната й мрежа, заплахи и сплашване на бивши и настоящи служители на Huawei, които понякога водят до арести, натиск върху търговски партньори и други пречки, които възпрепятстват нормалната бизнес дейност. Говорим за забавяне на издаването на визи и бавно освобождаване на стоки.