София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Huawei шпионира опозицията за африкански диктатори

Китайците следят опонентите на властта в Уганда и Замбия

4 годиниТехнологии 6 Боряна Райчева

Китайският гигант Huawei помага на властите в африканските страни следят политическите си опоненти. Това констатира в разследването си The Wall Street Journal (WSJ).

“Китайският гигант доставя техника, която правителствата използват за цифрово проследяване и цензура“, пише американският вестник.

Според изданието има поне два регистрирани случая, когато Huawei са помагали на правителствата да шпионират опозицията.

Това включва и прехващане на шифрирани съобщения и информация в социалните мрежи. А също така да използват данните на мобилни оператори за проследяване и местоположение.

WSJ дава пример със страни като Уганда и Замбия. Там властите използват техниката на китайците, за да следят опозиционерите.

Ръководството на Huawei многократно опровергава Вашингтон, че компанията им се занимава с хакерска и шпионска дейност в интересите на властите в Пекин.

Но въпреки това Федералният регистър на САЩ обяви за въвеждане на забрана за придобиване от страна на държавни институции на каквото и да е оборудване на китайските Huawei и ZTE.

“Правителството определи, че има сериозни основания да се подозира Huawei в дейности, които противоречат на националната сигурност и външнополитическите интереси на Съединените щати“, пише в позицията на американския регулатор.