Гледай
на живо

Хуманитарна гимназия в Пловдив се руши

Експерти твърдят, че сградата има нужда от спешна реставрация

Хуманитарна гимназия в Пловдив се руши Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, която е отрита през 1850 г. и към днеш... thumbnail text

Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, която е отрита през 1850 г. и към днешна дата е и основно училище „Димитър Благоев“, се руши. Ако не бъдат взети спешни мерки, инциденти не са изключени.
Гимназията е построена преди 170 години и ремонт не е правен оттогава. Родители са започнали битка за ремонт на училището и неговото спасяване.
Под покрива на сградата учат както ученици от хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, така и ученици от основно училище „Княз Александър I” на две смени. Пръв главен учител е бил Найден Геров. В това училище Васил Левски е замислил създаването на революционната организация. Освен него много духовни водачи на българския народ, които са получили образованието си в гимназията, оставят отпечатък във вековната сграда.
Директорката на хуманитарната гимназия не е пожелала да даде коментар пред камерата, но тя има собствено виждане върху решението на проблема.