София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хърватия има нов президент

Социалистът Зоран Миланович изпреварва с над 6% Колинда Грабар Китарович

пропускане
4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия и бивш премиер на Хърватия Зоран Миланович победи настоящият държавен глава Колинда Грабар-Китарович на втория тур на президентските избори.

Той изпреварва с над 6% Колинда Грабар Китарович, досегашния държавен глава на Хърватия. Това сочат първите социогически проучвания. Миланович получава 53,25% от гласовете. За Китарович са гласували 46,75 на сто.

Припомняме, че в Хърватия се проведе балотаж на седмите президентски избори в страната, като право на глас имаха близо 3,8 милиона хървати.

Роден в Загреб през 1966 г., Миланович е с юридическо образование и е запален боксьор-любител. По време на войната за независимост на Хърватия в началото на 90-те години на миналия век Миланович бе служител във външното министерство на страната. По-късно е заемал постове и в мисиите на ЕС и НАТО в Брюксел. Зоран Миланович е женен, с две деца.