София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хванаха ало измамници с дълги криминални досиета

Действали са по схемата събиране на дарение от името на общински служител

пропускане
5 годиниКрими 18 Боряна Райчева

Служители на сектор "Измами" в Главната дирекция "Национална полиция" и Седмо РУ-СДВР, в София са установили трима мъже, участвали при извършването на телефонни измами.

И тримата са криминално проявени и е установена ролята на всеки един от тях в схемата. За мъж на 37 г., криминално проявен и осъждан е установено, че е фактическият извършител. А другите двама, мъж на 19 години, с множество регистрации за кражби, наркотици и обсебване и мъж на 32 години, са били изпратени да вземат парите.

Телефонната измама е извършена по схемата "събиране на дарение от името на общински служител". Извършителят се представил за служител на Столична община и под предлог дарение за предоставяне на социална услуга - транспортиране на възрастни хора в неравностойно положение от Варна до София и настаняването им в социални домове в София, присвоил от пострадалия пари.

19-годишният и 32-годишният са установени непосредствено след вземане на паричната сума от пострадалия, а третият - фактическият извършител - малко по-късно същия ден.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление.

При проведените действия по разследването у тримата е намерена и иззета паричната сума - предмет на измама, мобилни телефони, SIM-карти, вкл. и ползваната за осъществяване на измамата и др.

Фактическият извършител и 19-годишното "муле" са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство и са задържани за срок до 72 часа. Работата продължава под надзора на прокуратурата.