София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„И ако загубим подкрепата и паднем?"

Зоран Заев щял да си ходи, ако се бавят преговорите за ЕС

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев от няколко дни плаши с оставката си, в случай че Скопие не получи дата за преговори за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). 

Той настоява, че съдбата на кабинета му зависи от това дали през юни или юли Скопие получи датата за преговори. Но ако това не се случи, всички възможности са отворени, включително предсрочни парламентарни избори. 

„Ако загубя подкрепата на парламента, тогава защо да правя реконструкцията на правителството? Затова чакам, готов съм, нашите граждани знаят, че ще има промени в правителството, но не е нормално да се прави реконструкция, ако правителството падне, може да се наложи да отидем на предсрочни избори, или да получим нов мандат от президента, не е ясно...“, цитира го вестник „Независен“.

От думите на македонския премиер става ясно, че проблемът с датата е свързан с Ангела Меркел, с която се среща другата седмица.

„Първо Бундестагът трябва да изпрати послание“, казва той.

В отговор на това на срещата със Заев в Брюксел председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обеща да направи „всичко възможно“ да убеди лидерите на ЕС да започнат преговорите със Северна Македония.