София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

И днес софиянци дишат опасно мръсен въздух

5 пъти над нормата е замърсяването в някои квартали

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес отново почти всички софияци дишат мръсен въздух. Има голямо превишение на нивата на фини прахови частици във въздуха над почти цяла София, сочат данните на измервателните уреди на „Еър София“. Нивата на замърсяване в някои квартали като „Павлово“, „Хиподрума“, „Надежда“ и „Дружба“ са повече от пет пъти над нормата.

Вчера Столична община прие окончателно мерки срещу мръсния въздух в града. Сред тях са „зелен билет” от 1 лев и затваряне на зони за паркиране при високо замърсяване, които ще се прилагат в дни с по-сериозно замърсяване. Когато нивата на замърсяване са високи, ще може да се паркира безплатно на входни артерии в града и да се стига с градския транспорт навътре в столицата.

При по-слабо замърсяване улиците ще се мият по-често, призовават се гражданите да ограничат автомобилите и при възможност твърдото гориво за отопление да се използва по-малко.