София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

“И ние можем” - изложба с послание

Омбудсманът с призив към работодатели за наемане на хора с увреждания

пропускане
4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Повече от 80 000 души са регистрираните у нас  хората с увреждания, получаващи  помощ от държавата. Статистика за това колко са реално страдащите от физически и интелектуални увреждания, водещи до различни степени на инвалидизация, няма. Свикнали сме  да не говорим за тях. Да не ги виждаме. Да се правим, че те не съществуват, с надеждата по този начин да изчезнат и собствените ни страхове, че някой ден това  може да сполети и нас или наши близки. 
 
Михаела е с интелектуално увреждане и на 32, а днес е изминала разстоянието от 264 км. от  Казанлък до София, за да се срещне с новия омбудсман  Диана Ковачева и да и разкаже за мечтите, страховете и нуждите си, но най-вече, за да поиска от нея заедно да убедят всички нас, че тя и хората като нея могат.
 
Убеждението се случва с помощта на изкуството. Десетки фотографии на хора в неравностойно положение украсиха приемната на обществения защитник в рамките на организираната от формация “Родители в действие” изложба “И ние можем”.
 
Физическите и интелектуални дефицити не са повод да отхвърляме различните от нас, убедена е Диана Ковачева, а важното послание, което омбудсмана адресира до всички работодатели, е да се престрашат да наемат хора като Михаела на работа, защото те заслужават, като всеки един от нас, да случат своето коледно чудо.