София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

И новата премиерка на Молдова иска Лаура Кьовеши за прокурор

Путин подкрепи проевропейския кабинет в Кишинев

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Не само новият президент на Украйна Володимир Зеленский би искал румънската следователка Лаура Кодруца Кьовеши за главен прокурор.

Нея би искала да види на този пост и новата министър-председателка на Република Молдова Мая Санду. 

Тя е назначена на 8 юни 2019 г. от президента Игор Додон в качеството си на съпредседател на проевропейската коалиция ACUM („СЕГА“).

Според Мая Санду обаче няма сигурност, че Лаура Кьовеши би се съгласила да оглави Генералната прокуратура на Република Молдова.

Затова й пожела успех в надпреварата й за главен прокурор на бъдещата Прокуратура на Европейския съюз (ЕС).

Правителството на проевропейски технократи на Мая Санду е получило подкрепата на мнозинство на нейната партия PAS (Партията Действие и Солидарност), парньорската Platforma DA (Платформата „Достойнство и Истина“) и на проруската Партията на социалистите на Република Молдова (ПСРМ) на президента Игор Додон.

Новото мнозинство е признато от Брюксел и Москва. В четвъртък и президентът на Русия Владимир Путин каза, че подкрепя новото правителство, назначено от Игор Додон, който се смята за протеже на Москва.

Според Путин и проруските и проевропейските сили в Кишинев имат интерес „да изгонят от власт олигарсите, окупирали държавата“.

Той намекна на олигарха Влад Плахотнюк – най-богатия молдовец, който не иска да отстъпва властта и не допуска новото правителство в сградите на държавните институции благодарение на своите охранителни фирми и контролираните от него полиция и спецслужби.