София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

И зам.-областният на София в "Апартаментгейт"

Томи Николов подаде оставка днес

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

 

Заместник-областният управител на София и област Томи Николов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Като мотив за нея Николов сочи медийни публикации и необходимостта от тяхното изясняване.

Оставката му е приета Борисов.

Въпросните "медийни публикации" представляват разследване на сайта "Биволъ".

В него се разкрива, че вече бившият зам.-областен управител на столицата и съпругата му Ивелина Джартова, общински съветник на София от квотата на ГЕРБ, са си вдигнали къща в имот в края на село Сеславци, в чийто кадастър имотът се водел като земеделска земя.

Според действащия ОУП на Столична община за този имот той е бил предназначен за зелени площи и върху него не се допуска строителство с изключение на инженерни мрежи и алеи.

На 24 ноември 2009 г. обаче Николов и Джартова купуват имота само за 700 лв.

В статията на сайта "Биволъ" се твърди още за съмнителни апартаментни сделки на Николов, докато е бил кмет на район Кремиковци, от които се е облагодетелствал и неговият син Александър.

Името на бившия зам.-областен на София-град нашумя скандално и покрай продажбата на царските конюшни - за по 90 лв. на кв.м.