София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ИА „Медицински одит“ прикривала смъртни случаи на бебета

Прокуратурата разследва корупционно престъпление

6 годиниЗдраве 8 Боряна Райчева

Върховната административна прокуратура влезе в  Изпълнителната агенция „Медицински одит“ в търсене на престъпна схема, при която са били облагодетелствани някои медици и лечебни заведения. Също така са прикривани смъртни случаи в различни болници. Според прокуратурата налице е корупционно престъпление, не просто административно нарушение.

„Правени са опити да се прикрият лекарски грешки, при които е настъпвала смърт. Не само, че не е уведомявана прокуратурата, но и случаите са приключвани незаконосъобразно и са обявявани за маловажни“, това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и подчерта, че в случая се касае се за абсолютна порочна дейност от страна на служители на ИА "Медицински одит".

От 11 прикрити смъртни случая, 6 са за смърт на бебета, посочи Арнаудова. По думите й, няма нито едно съставено наказателно постановление по тези случаи.

„ Със сигурност няма да се ограничим само с проверки за 2017 година. Тези порочни практики започват от 2015 година. Призовавам българските граждани да сезират специализираната прокуратура за нередности от страна на "Медицински одит". Всеки един сигнал ще бъде проверен. Случаите са били прикривани умишлено. Тук говорим за класическо престъпление по служба с корупционен елемент", категорична беше Арнаудова.

До разследването на прокуратурата се стигна след сигнал от бившият главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев. Той алармира за мъртвородено бебе в болницата в Стара Загора миналата година. Тогава проверяващите констатират няколко нарушения на персонала, но  случаят бил определен като „маловажен” лично от шефката на „Медицински одит” Златица Петрова.

„В сигналите си съм написал, че това корупционна среда, която създава предпоставки за злоупотреби”, заяви Евлогиев за Нова телевизия.

По думите му екипи от по 2-3 човека констатират нарушения и след това всичко завършва с „едно голямо нищо“.

От своя страна директорът на болницата в Стара Загора д-р Йовчо Йовчев каза, че той и колегите му сами са подавали сигнали към проверяващите, а лечебното заведение всъщност е едно от най-често проверяваните в страната.

По думите на Йовчев в момента тече проверка за смъртта на бебе, родено на 15 януари 2018 г., а починало два месеца и половина по-късно в същата болница.