София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЯСЕН ТОДОРОВ: ВСС НЕ ПРОВЕРЯВА СМЪРТТА НА СЪДИЯ ЦЕНОВ

ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ ЩЕ ПРОВЕРЯВА ПО 10 НАПРАВЛЕНИЯ „ШПИЦКОМАНДАТА“

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Висшият съдебен съвет не проверява смъртта на съдия Цветан Ценов. Това заяви пред журналисти председателят на Етичната комисия към съвета Ясен Тодоров.

По думите му проверката на съвета касае начина, по който магистратът е бил командирован в Софийския градски съд и евентуален натиск, оказан му по някои дела.

Според Тодоров Етичната комисия към съвета не е органът, който да разследва председателя на СГС Калоян Топалов за смъртта на съдия Ценов, ако има престъпление. Председателят на комисията заяви, че засега не е предвидено изслушване на ръководството на СГС, но ще бъдат поканени родителите на Ценов.

Проверката по изнесените от следовател Бойко Атанасов твърдения за съществуването на шпицкоманда в държавното обвинение ще продължи в поне десет направления, предложения за които е приела етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) на заседанието си днес.

Ясен Тодоров заяви още, че Етичната комисия ще изиска резултатите от проверката за изхвърлените докумети в кофите за боклук пред Столичното следствие и от проверка, направена в кабинета, който е ползван от Атанасов преди време. Според председателя на комисията ще бъде изискан и аудио записа отсрещата на главния прокурор Сотир Цацаров със следователите в Столичното следствие от края на февруари.