Гледай
на живо

Явор Колев: Имаме задържан за източването на данните на НАП

Според шефа на отдел „Киберпрестъпност“ лицето е бял хакер

Явор Колев: Имаме задържан за източването на данните на НАП "Имаме задържан за източването на данните от Националната агенция по преходите", това заяви пред "но... thumbnail text
"Имаме задържан за източването на данните от Националната агенция по преходите", това заяви пред "нова телевизия" началникът на  отдел „Киберпрестъпност“  в ГДБОП Явор Колев.
 
По думите на Колев арестуваният е с профил на т.нар. "бял хакер", който работи в системите като лице, което извършва профилактика на системата от евентуални слабости, като просто е преминал от бялото хакерство към тъмната страна на тази дейност. Задържаният е служител в компания за киберсигурност. Знае се още, че става дума за  20-годишен младеж от София. Бил е арестуван вчера следобед на работното му място. При задържането му не е показал, че е изненадан.
 
Шефът на отдел "Киберпрестъпност" допълни, че лицето, което изпрати писмо до една от медиите, поемайки отговорност за случилото се не е същото, което те са заловили. Според него в момента много хора и организации ще се опитат да си припишат атаката.
 
Колев допълни, че работата по случая продължава, като не е изключено да има и други лица, които са помагали на предполагаемия към момента извършител.