София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Явор Колев: Имаме задържан за източването на данните на НАП

Според шефа на отдел „Киберпрестъпност“ лицето е бял хакер

пропускане
5 годиниКрими 3 Боряна Райчева

"Имаме задържан за източването на данните от Националната агенция по преходите", това заяви пред "нова телевизия" началникът на  отдел „Киберпрестъпност“  в ГДБОП Явор Колев.
 
По думите на Колев арестуваният е с профил на т.нар. "бял хакер", който работи в системите като лице, което извършва профилактика на системата от евентуални слабости, като просто е преминал от бялото хакерство към тъмната страна на тази дейност. Задържаният е служител в компания за киберсигурност. Знае се още, че става дума за  20-годишен младеж от София. Бил е арестуван вчера следобед на работното му място. При задържането му не е показал, че е изненадан.
 
Шефът на отдел "Киберпрестъпност" допълни, че лицето, което изпрати писмо до една от медиите, поемайки отговорност за случилото се не е същото, което те са заловили. Според него в момента много хора и организации ще се опитат да си припишат атаката.
 
Колев допълни, че работата по случая продължава, като не е изключено да има и други лица, които са помагали на предполагаемия към момента извършител.