София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

IBМ - с рекордна сделка в сектор IT за $34 млрд.

Купи разработчика за програмно обезпечение Red Hat

5 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

Най-големият в света доставчик на компютърни услуги International Business Machines Corp. (IBM) е приключил една от най-рекордните в сделки в IT сектора.

Става дума за придобиване на разработчика на програмно обезпечение Red Hat Inc. Сделката за около $34 млрд. е и най-голямата в историята на IBM.

Red Hat ще продължи да бъде оглавявана от изпълнителния директор Джийм Уайтхърст. Топмениджърът оттук нататък ще се подчинява директно на шефа на IBM Джини Ромети. Централата на Red Hat ще остане в град Роули, столица на щата Северна Каролина.

След придобиването на Red Hat върху бизнеса с облачни услуги около ¼ от оборота на IBM. През 2013 г. тези узлуги са били едва 4% от оборота.

Приходите на Red Hat за финансовата година са нараснали с 15%. Те са достигнали $3,4 млрд. През март – април те са се качили с още 15 на сто - до $934 млн.

Капитализацията на IBM за година се е свила с 3,9%. Но от началото на 2019 г. тя е нараснала с 22,6%. В момента тя е около $124,6 млрд.