София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„ИД“ СЪС СОБСТВЕНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА АНДРОИД

ГРУПИРОВКАТА ИСКА ДА ЗАВЛАДЕЕ БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ

9 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Поддръжниците на терористичната групировката "Ислямска държава" вече имат собствено приложение за Андроид, с което имат достъп до новини и видеоматериали за действията ѝ. В приложението има категории като "снимки", "всекидневен бюлетин на радио „Ал Баян" , както и  "видеопродукция". 

Джихадистите пуснаха и карта на света, на която е изобразено, кои части от света ще бъдат следващите им мишени. Според нея новата цел на групировката е Балканският полуостров, както и Китай, Северна Африка и Испания, които те са обявили, че искат да завладеят до 2020 г.
На картата на Пиренейският полуостров е отбелязан като „Андалус“- арабско название на Испания, Португалия и части от Франция, по време на окупацията от маврите между 8 и 15 век. Балканите, заедно с териториите на Австрия, Унгария, Чехия и Словакия са изобразени като контролирана от джихадистите територия под названието „Оробпа".

Припомняме, че през последните няколко дни в медиите излезе информация за двама души, смятани за предполагаеми терористи от "Ислямска държава", влезли на територията на България през Турция. Десетки елитни полицаи и разследващи са по следите на Езида Елхам и Мимо Попеску. Претърсват се адреси, хотели и развлекателни комплекси в София, Варна, Бургас, Русе и други градове в страната.
Двамата са били засечени в бус на българска територия. Чужденците са търсени по линия на международна специализирана операция вече няколко дни.