София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ИД ЗАПЛАШИ С ЕКЗЕКУЦИЯ ДВАМА ЯПОНСКИ ЗАЛОЖНИЦИ

Групировката поиска 200 милиона долара във видео с двамата пленници

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Ислямска държава“ заплаши с екзекуция двама японски граждани, държани като заложници, предаде АП. Групировката поиска откуп от 200 милиона долара до 72 часа във видео. В противен случай Харуна Юкава и Кенджи Гото Дзого ще бъдат убити от маскиран джихадист. На клипа двамата японци са облечени с оранжеви, а терористът – с черни дрехи. В началото на записа са монтирани кадри, показващи изявление на японския премиер Шиндзо Абе за подкрепа на страната в борба срещу тероризма.
От АП съобщават, че джихадистът е британец и най-вероятно това е Джихади Джон – същият член на ислямиската групировка, известен с обезглавяването на предишни заложници на „Ислямска държава“. Във видеото той заявява, че причина за отвличането на двамата японски граждани е подкрепата на Токио за провеждането на военна операция  от Запада срещу ислямистите. Сумата от 100 милиона долара „на глава“ също е символична, тъй като по думи на джихадистът толкова е инвестирала страната на изгряващото слънце „за да убива наши жени и деца и да
унищожават домовете на мюсюлмани". Записът е направен в пустинята.
Харуна Юкава е президент на частна военна компания „Пи Ем Си“, която се опитвал да развива в Сирия. Той е в плен на ислямистите от миналата година. Именно той станал причината журналистът на свободна практика Кенджи Гото да пристигне в Сирия с мисията да спаси японския си съгражданин и в последствие също да бъде отвлечен.

"Независимо че се намирате на 8500 километра разстояние от "Ислямска държава", вие съзнателно участвате в този "кръстоносен поход", казва боецът на "Ислямска държава".

Това е петото поред похищение на чуждестранни граждани в рамките от средата на 2014 г. до момента от групировката. През лятото на миналата година смъртта си намери журналистът от щатите Джеймс Фоули. На трети септември от „Ислямска държава“ взеха втора американска жертва – заложникът Стивън Сотлоф. Само 11 дни по-късно групировката екзекутира и британският гражданин Дейвид Хейнс, а неговият сънародник Алан Хенинг намери смъртта си на 4 октомври 2014 г. Всички заложници са убивани чрез обезглавяване, излъчвано във видеозапис.

Японското правителство е информирано за отправената заплаха от терористите. Говорител на министерството заяви, че Токио следи развитието и прави преценка на ситуацията, съобщава Франс прес.