София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Идат сняг и грип

Антибиотиците все по-безсилни

5 годиниЗдраве 5 Боряна Райчева

Краят на лятото е пред нас. Синоптиците предупреждават за рязко застудяване в неделя, когато настъпва и астрономическата есен. Очаква се температурите да паднат с около 10 градуса. Заради чувствителното захлаждане по най-високите части на планините ще превали и сняг.

Със застудяването съответно идва и сезонът на грипа и настинките. Четири грипни щама ще ни атакуват този сезон – това са "Мичиган", "Сингапур", "Колорадо" и "Пукет".

Главният здравен инспектор на държавата д-р Ангел Кунчев посъветват хората, които искат да се ваксинират срещу вирусите да направят това през месеците октомври и ноември. Той препоръча четиривалентните ваксини, които са на стойност около 20 лева. Пред Нова телевизия професорът отбеляза, че е желателно всички възрастни хора да се ваксинират, тъй като те попадат в рискова група.  По думите му програмата, с която ще се въведе осигуряването на безплатни ваксини за хората на над 65 години, е готова и се очаква се тя да бъде одобрена от Министерството на здравеопазването.

Освен ваксините, като превенция на вирусите Кунчев посочи и подсилване на имунната  система чрез балансирано хранене.

Професорът отбеляза, че самолечението с антибиотици е изключително опасно, а вирусите все повече мутират и стават проблем за човечеството.

В заключение Ангел Кунче посочи, че в реалния живот има златни правила за антибиотика: не го пийте без предписание, не го споделяйте с близки, не го изхвърляйте в природата или кошчето, пийте го за колкото дни ви е предписан.