София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иде ли война на Балканите ?

Претенции за земи сблъскват пак сърби, албанци и косовари

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

След като президентът на Косово Хашим Тачи отново заговори за „корекция на границата със Сърбия“, последва незабавна остра реакция от страна на косовския премиер и сръбския президент. Преди броени дни Тачи обяви, че възнамерява на предстоящите преговори в Брюксел да предложи на Сърбия историческото искане на албанците от Прешево, Буяновац и Медведжа да се присъединят към Косово, дори и да е наясно, че ще му бъде отказано. Прешевската долина и град Прешево, населен предимно с албанци, както и Буяновац и Медведжа са земи, които поне от 15 години са обект на претенции за собственост, особено пък от най-младата държава на Балканите – Косово. Последва гневна реакция на премиера на Косово Рамуш Харадинай, който заяви категорично, че само с война могат да се променят държавни граници. Затова той се противопоставя на идеята за подялба на страната и „корекция на границата“ със Сърбия. След правителствено заседание в Прищина вчера, Харадинай коментира, че, цитирам: „Сръбската армия е в повишена бойна готовност заради Косово „Границите са утвърдени във война и само война ще ги промени. Всички албанци биха искали Прешево да бъде присъединено към Косово, но вие знаете, че за границите, определени с влизането на НАТО, са загинали десетки хиляди души, не можете да си играете с тях". Премиерът на Косово стига и по-далеч като пита: иде ли война на Балканите?

По-малко от половин час след изявлението на Харадинай, Тачи, чрез съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, подчерта, че неговото предложение е за корекции по мирен път, и с оглед на съпротивата, която среща, остава единствено да бъде организиран референдум, на който гражданите на страната да се произнесат.


Официалната реакция и на Сърбия не закъсня: днес президентът Александър Вучич заяви категорично – сърбите и албанците трябва да изберат дали имат нужда от дълготраен мир или от продължаване на убийствата за територията. Вучич настоява за възможно най-скорошно решение по косовския въпрос. На нарочна пресконферения сръбският държавен попита – ще продължаваме ли да се борим за територии и да убиваме и да броим кой ще има повече деца за да си възвърнем загубената кръв, или ще проправим тази пътека и ще наблюдаваме нещата по различен начин в бъдеще?. За Сърбия е важно, допълни Вучич, да има дълготраен мир и стабилност, за да се съсредоточи върху икономическия си напредък.