Гледай
на живо

Иде ли война на Балканите ?

Претенции за земи сблъскват пак сърби, албанци и косовари

Иде ли война на Балканите ? След като президентът на Косово Хашим Тачи отново заговори за „корекция на границата със Сърби... thumbnail text

След като президентът на Косово Хашим Тачи отново заговори за „корекция на границата със Сърбия“, последва незабавна остра реакция от страна на косовския премиер и сръбския президент. Преди броени дни Тачи обяви, че възнамерява на предстоящите преговори в Брюксел да предложи на Сърбия историческото искане на албанците от Прешево, Буяновац и Медведжа да се присъединят към Косово, дори и да е наясно, че ще му бъде отказано. Прешевската долина и град Прешево, населен предимно с албанци, както и Буяновац и Медведжа са земи, които поне от 15 години са обект на претенции за собственост, особено пък от най-младата държава на Балканите – Косово. Последва гневна реакция на премиера на Косово Рамуш Харадинай, който заяви категорично, че само с война могат да се променят държавни граници. Затова той се противопоставя на идеята за подялба на страната и „корекция на границата“ със Сърбия. След правителствено заседание в Прищина вчера, Харадинай коментира, че, цитирам: „Сръбската армия е в повишена бойна готовност заради Косово „Границите са утвърдени във война и само война ще ги промени. Всички албанци биха искали Прешево да бъде присъединено към Косово, но вие знаете, че за границите, определени с влизането на НАТО, са загинали десетки хиляди души, не можете да си играете с тях". Премиерът на Косово стига и по-далеч като пита: иде ли война на Балканите?

По-малко от половин час след изявлението на Харадинай, Тачи, чрез съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, подчерта, че неговото предложение е за корекции по мирен път, и с оглед на съпротивата, която среща, остава единствено да бъде организиран референдум, на който гражданите на страната да се произнесат.


Официалната реакция и на Сърбия не закъсня: днес президентът Александър Вучич заяви категорично – сърбите и албанците трябва да изберат дали имат нужда от дълготраен мир или от продължаване на убийствата за територията. Вучич настоява за възможно най-скорошно решение по косовския въпрос. На нарочна пресконферения сръбският държавен попита – ще продължаваме ли да се борим за територии и да убиваме и да броим кой ще има повече деца за да си възвърнем загубената кръв, или ще проправим тази пътека и ще наблюдаваме нещата по различен начин в бъдеще?. За Сърбия е важно, допълни Вучич, да има дълготраен мир и стабилност, за да се съсредоточи върху икономическия си напредък.