София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Идеята на здравния министър за частно осигуряване няма да работи“

Позицията е на бившия подуправител на НЗОК

5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Скептичен съм, че това изобщо ще проработи у нас заради високите изисквания към фондовете. Това каза експодуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров за модела на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за демонополизация на НЗОК и осигуряването в частни фондове. 

„Ако намерението е националната каса да остане за социално слаби, а всички останали да се застраховат от фондове, които са търговски дружества и които ще генерират печалба, това си е американски модел, само че той не работи с 4% от БВП, а със 17%, казва Димитър Петров в интервю за БНР.

Според него тези фондове ще изискват отделен лиценз, тъй като ще работят по Закона за застраховането, а касата - по Закона за здравното осигуряване…

„Разходите на фондовете ще са доста по-големи от НЗОК. Фондовете ще имат издръжка, печалба, гаранциони влогове. Щом се набират осигурени, това значи и разходи за брокери, за комисиони…“, каза той.

Американският модел е „изключително неефективен и никъде в света не се следва за пример“ каза Димитър Петров.

По думите му, е подходящо да следваме френския или германския модел, където „има частична демонополизация на това осигуряване“.

„В България има един континент от около 500 000 души, които могат да излязат на частно осигуряване и да ти плащат някаква компенсаторна минимална вноска в Касата, на този етап. С течение на времето това може да стане и повече“, обобщи Димитър Петров.