София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ИДЕНТИФИЦИРАХА НАПАДАТЕЛЯ В КОПЕНХАГЕН

22-годишен младеж е предполагаемият извършител на нападенията в Дания

9 годиниКрими 7 Боряна Райчева

Датската полиция е установила самоличността на нападателя в Копенхаген. Предполагаемият извършител е 22-годишният датски гражданин Омар Абдел Хамид ал-Хюсеин. Преди няколко седмици младежът е излязъл от затвора, където е излежавал присъда за нападение в метрото, съобщава Агенция Франс прес.
По-рано от датската полиция съобщиха, че са идентифицирали самоличността на нападателя, но отказаха да съобщят името му. Директорът на датската служба за държавна сигурност Йенс Мадсен заяви само, че извършителят е от Копенхаген и допълни, че няма данни да е имал съучастник, но има съмнения, че се е сражавал в Сирия или Ирак на страната на джихадистите.
Органите на реда са открили оръжието, с което най-вероятно младежът е извършил нападенията.
Припомняме, че в събота въоръжен мъж нахлу в кафене в центъра на Копенхаген и откри стрелба. След това избяга с автомобила си и откри стрелба и пред синагогата в града. В резултат на двете стрелби двама души загинаха, а други пет бяха ранени.
Вчера полицията застреля Омар на гара Норебро, а в него са били намерени два пистолета. След претърсване на района, органите на реда са открили и автоматично оръжие.
Мотивите за двете нападения все още не са ясни, но се предполага, че става дума за терористична атака.