София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Идентифицират жертвите на самолетната катастрофа в Индонезия

Търсят черните кутии на разбилия се Боинг

5 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Операцията по издирване на евентуални оцелели, както и на телата на загиналите при самолетната катастрофа в Индонезия продължава. В търсенето бяха включени дронове и специална техника. Според индонезийските власти, малко вероятно е да бъдат открити останките на всички пътници на борда на полета на "Lion Air", който се разби в понеделник край бреговете на Индонезия.

Властите уверяват, че процесът на идентификация на загиналите се осъществява възможно най-бързо, но това е трудна задача, защото само малка част от телата са останали непокътнати. Зъбните записи вероятно ще бъдат най-надеждни, очакват разследващите, предаде Си Ен Ен.

ДНК проби са взети от 132-ма членове на семействата на пътниците на борда, за да се помогне да се идентифицират останките.

Общо 24 торби с останки на жертвите са занесени в лаборатория за изследване. По думите на полицията обаче, всяка от чантите може да съдържа останки на повече от едно лице, така че властите все още не могат да потвърдят броя на телата, които са били намерени досега.

Към момента не е известна причината за падането на Boeing 737 MAX 8. Повече информация за катастрофата ще има, когато властите открият черните кутии на самолета. Разследващите коментират, че е много важно това да се случи възможно най-бързо, защото самолетът е нов, а такива самолети летят и в други части на света и черните кутии биха могли да дадат информация, която е от значение за сигурността и в другите летателни машини от същия тип.

Самолетната катастрофа вероятно ще доведе до подновяване на контрола върху безопасност на полетите в страната.

Lion Air е един от десетките индонезийски превозвачи, забранени от европейското въздушно пространство през 2007 г., след поредица от катастрофи и опасения за спадане на стандартите за безопасност.

Подобна забрана, която възпрепятства индонезийските превозвачи да навлязат във въздушното пространство на САЩ, бе премахната през 2016 г.