София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ИДИЛ ПЛАНИРА ТЕРОРИСТИЧНИ АТЕНТАТИ В 25 ТУРСКИ ТОЧКИ

ДЖИХАДИСТИТЕ ПОДГОТВЯЛИ ПЛАН ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЕТНИЧЕСКИ КОНФЛИКТ В СТРАНАТА

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е планирала терористични нападения в 25 точки на 18 провинции в Турция, предаде ТАСС.
Атентаторите са създали карти с информация за всяко едно от местата и са проучвали къде са най-слабите обекти в Турция за нанасяне на удари. Задържан е заподозрян в разработването на планове, които да предизвикат етнически конфликт в южната ни съседка. Джихадистите целяли и създаването на гражданска война в страната.
Разкрита е клетка на групировката в Газиантеп. Според полицията Ислямска държава е планирала създаването на хаос в Турция, включващ терористични атаки по време на форума на Г-20 в Анталия през ноември.
Припомняме, че властите в страната провеждат масови и непрестанни операции след многократните кървави нападения през последните месеци. През октомври миналата година при взрив на атентатор-самоубиец загинаха 102 души.