София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ИДИЛ с атентат в кюрдски град на Сирия

Загинали са четирима души, други девет са ранени

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Атентат бе извършен в град Камъшъ, североизточната сирийската провинция Хасеке. Загинали са четирима души, други девет са ранени. По данни на телевизия „Ал Хадас” задействана е бомба в автомобил, паркират пред един от ресторантите в града.

Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) пое отговорността за атентата.

Телевизията твърди, че терористите са се активизирали след нахлуването на турската армия в северна Сирия. Камъшлъ е административен център на самопровъзгласената кюрдска автономия в Североизточна Сирия.

Междувременно стана ясно, че петима пленени от кюрдските сили членове на ИД са избягали от затвора Навкур, намиращ се в западните покрайнини на населения преобладаващо с кюрди град, каза представител на Сирийските демократични сили (СДС), в чийто състав влизат кюрдските формирования.

Успоредно с това друг представител на СДС съобщи за циклични бомбардировки близо до друг затвор - Джиркин, който се намира недалеч от Навкур и в който също има джихадисти от ИД. Турската офанзива беше осъдена от множество западни страни, които се опасяват от последствията от евентуално бягство на джихадисти от затворите на СДС. Според кюрдски източник кюрдските власти управляват общо седем строго охранявани затвора, в които има около 12 000 бойци от ИД - сирийци и иракчани, както и между 2500 и 3000 чужденци от 54 държави.