София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Идлиб е на път да се превърне в "кърваво езеро"

Руски и сирийски самолети бомбардираха сирийската провинция

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Древният сирийски град Идлиб е на път да се превърне в „кърваво езеро“, тъй като Русия се готви да заличи това, което според нея е най-голямото безопасно убежище на терористи от Ал Кайда в света.

Въпреки страховете от хуманитарно бедствие руски и сирийски самолети бомбардираха провинция Идлиб. Това са най-интензивните въздушни удари от 10 август насам, посочва АФП и подчертава, че бомбардировките са  прелюдия към сухопътна офанзива срещу последния бастион на бунтовниците в Сирия.

В резултат на обстрела и въздушните нападения са загинали 9 цивилни граждани, сред които две деца, съобщава директорът на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман. Бомбардировките са ескалация на кампанията. Режимът на Башар Асад и Москва заплашват от месеци да започнат операция срещу контролираната от бунтовниците провинция, граничеща с Турция, която подкрепя бунтовниците.  

В капан в Идлиб са около 30 000 бунтовници и терористи, но в сирийската провинция има около 3 милиона цивилни граждани, от които 1 милион деца. От четвъртък насам стотици семейства са напуснали домовете си в южната част на Идлиб.

Вчера в Техеран президентите на Русия, Иран и Турция не успяха да постигнат споразумение за Сирия, отбелязва „Ройтерс“.   Рухани и Путин отхвърлиха призивите за примирие, но Ердоган предупреди, че Идлиб може да се превърне в "езеро с кръв".

Американският президент Доналд Тръмп също заяв, че Асад не трябва да атакува Идлиб. Същевременно аериканските медии, позовавайки се на представители на Пентагона съобщават, че части на морската пехота на страната се прехвърлят в американката база в Ет Танф в югоизточна Сирия. Това се случва след предупрежденията на Русия за готвен удар по ислямистите в района.   Американската страна твърди, че в района се готви подготовка на силите на умерената сирийска опозиция за борба срещу ислямистките екстремисти. На място за целта са прехвърлени повече от 100 американски морски пехотинци.  „САЩ не искат да воюват с руснаците, с правителствените сили на Сирия или с други групировки, които оказват подкрепа на Сирия в гражданската война“, заяви прессекретарят на Централното командване на САЩ подполковник Ърл Браун.   „Но САЩ нямат намерение да се въздържат от използване на необходима и пропорционална сила за защита на войските на САЩ, коалициите и партньорите“, добави той.