София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йейл изключи студентка, приета с подкуп

Родители са платили над един милион долара подкупи

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Престижният университет на Йейл изключи студентка, чиито родители са платили над един милион долара подкупи, за да влезе в престижното учебно заведение.

Това е първият такъв ход, откакто избухна голям скандал с „вкарване“ на студенти с пари под масата във ВУЗ-а.
Около 50 души досега са били обвинени в измама, помагайки на деца от американския елит да получат достъп до водещи американски университети.

Те включват треньори, които са предоставяли фалшиви препоръки, университетски администратори, които манипулират резултатите от тестовете, и 33 родители, обвинени че са заплатили подкупи на обща стойност около 6,5 милиона долара, за да се гарантира приемането на техните деца.

В изявление, публикувано на уебсайта си във вторник, Йейл заяви, че за първи път е научил за схемата в средата на ноември, когато се е получило искане от Бостънската прокуратура за информация за главния треньор на женския отбор по футбол Руди Мередит.

Според университета Мередит, която е напуснала Йейл точно преди да бъде потърсена от властите, е предоставила измамни препоръки на "само две кандидатки".

Едната от тях е приета в Йейл през януари 2018 г., след като роднините ѝ платили 1,2 милиона долара подкупи според обвинението срещу Мередит.

"Йейл разследва твърденията, а приемането на студентка, получила фалшифицирана препоръка, е отменено", казаха от университета.

Университетът заяви, че федералното законодателство за защита на личните данни и политиката на Йейл са попречили да бъдат посочени замесените в скандала студенти, които са били идентифицирани като "кандидат 1" и "кандидат 2" в обвинителния акт.