София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЙЕМЕН, БЛИЗО И ДАЛЕЧ

НЕ-ПЪТЕПИС С АКЦЕНТ НА ЙЕМЕНСКАТА НИШКА В ГЛОБАЛНИТЕ СЪБИТИЯ

8 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Предговор: Този не-пътепис беше написан на 09.04.2015, тогава много хора не го разбраха. Стори им се, че това е някак си далеч, и не ни касае.

Това, което стана през последните дни, и седмици обаче, е пряко следствие от това, за което се говори в този не-пътепис.

Накратко, ако прегледате новините буквално от последните 24 часа: (казвам-показвам-доказвам)   

Началото:

Русия:

Британски историк: Путин е прав.

Като, в същото време, Турция, виждайки, че са подхлъзнати и от НАТО, и от САЩ (които всъщност ги подкокоросаха за свалянето на самолета), започват:

Накратко: ЕС са вече официално на страната на Турция, ИДИЛ, Саудитска Арабия, и Катар. Тоест, на главорезите, терористите.  Това е сухият остатък. Подредете си го като събития, и помислете.

Но подгряването на горещата фаза на всичко това, и логиката на процеса започна именно тогава… четете, ако искате:
_____

Не,това не е пътепис. И не, не съм ходил там.

Но това, което става в момента в Йемен, не само може, но и вече дава отражение на глобалните събития в света около нас. И то толкова силно, че само мълчанието на българоезичните, но не български СМРАД на тази тема го пропускат, без да коментират нищо същностно.

Какво става в Йемен?

Ами патаклама някаква си. Нещо там пак някакви военни стълкновения, нещо там авиационни удари, преврати... Всъщност, на кой му пука? Кога там е било различно? И къде на картата се намира изобщо този Йемен, че да ме интересува? Това не бяха ли ония, дето убиват жените с камъни, и режат ръце, глави, дето крещят "Текбир! Аллаху екбер" като убиват хора за щяло и не щяло?

Общо взето, има нещо вярно, но не съвсем.

Сега, за да разберете - какво става, и защо е важно, като за начало послушайте съвета на Наполеон Бонапарт: "погледнете картата, и всичко ще ви стане ясно". 

Йемен, както виждате, се намира в долния ляв ъгъл на Арабския полуостров. Отдясно (на изток) се намира Оман, с почти същата територия, а на север: Саудитска Арабия, с почти 10 пъти по-голяма територия.

Какво прави впечатление?

Че Йемен е от едната страна на Баб-Ел-Мандебския проток, който свързва Червено море с Индийския океан, и който е главната транспортна артерия, почти аорта, на цялата морска търговия между Азия, и Европа.

От другата страна на Арабския полустров, се намира Ормузкия пролив, който е контролиран от Иран, откъм изток, и от Оман, откъм Арабския полуостров.

Защо това е важно?                                                                      

Защото тези два пролива: Бабелмандебския, и Ормузкия, контролират не само търговията Азия-Европа, но и 70-80% от световния нефт, и също двуцифрено число проценти от световния газ (засега).

Което означава, че тези, които контролират тези проливи, са в състояние да контролират тези потоци на стоки, и пари.

Кои страни контролират тези проливи?

Ормузкия: шиитски Иран, и Оман. "Шиитски" е много важно в случая, след малко ще разберете защо.

Бабелмандебския: въпросният Йемен, и от другата страна: Джибути, и Сомалия. Да, същата, с прочутите сомалийски пирати. Които пиратстват по "правилните" танкери, кораби, и прочее. Политкоректно, може да се каже. Почти демонократично.

Контролът над тези проливи наистина е уязвимо място. Всяка страна с брегова артилерия средна, и над средна ръка, може без проблем да обстреля не само всяка надуваема лодка, която си пожелае, но даже и отсрещния бряг. Ширината им е между 25 и 50 км, което е нищо работа за съвременните артилерийски установки. За ракети, и други по-сериозни средства (каквито също има в района предостатъчно) пък да не говорим. Могат да обстрелят, и да не пропускат почти всяка по-голяма риба, ако е за въпроса.

Накратко, в района са арабски, и африкански племена и народи, които не се отличават с вежливо отношение. И са далеч от разбиранията на Майка Тереза, християнското смирение им е органично чуждо, и противоестественно. За тях войната е начин на живот, нещо като чаепитието файв-ъ-клок за британците.

Сега, да разгледаме накратко Йемен, щом съм седнал да ви губя мнението с тази тема.

Малко сравнителен анализ в цифри: Йемен е 25 млн. население, съседна Саудитска Арабия, която е с 10 пъти по-голяма територия, и, което е много по-важно, с над 10 пъти по-висок стандарт: 28 млн население.

Съседен Оман, един от контрольорите на Ормузкия пролив, е почти същия по територия, но с почти 10 пъти по-малко население: 3 млн. 

Кратка предистория на Йемен: Йемен е може би единствената страна в света, чиято столица Сана е забучена насред планинската пустиня без никакъв източник на прясна вода! Накратко, в държавата Йемен имат не само затруднение с водата за пиене, а са направо в суров недоимък. За да им издържа организма на това безводие, всички местни, от децата до старците, и от бедните до богатите, приемат местен наркотик, подобно на перуанските индианци, които дъвчат листата на коката, когато работят в крайно тежки условия. Всички живеят надрусани в различна степен, ходят със стъклен поглед, и средната продължителност на живота им е 51-52 години. Което за тях е без значение - там горе ги чакат девиците, обещани от Аллах, 72 на брой, стига да загинат правоверно, и да са пратили при същия Аллах съгласно протокола достатъчно число неверници, без значение от възраст, пол, и причина. При липса на достатъчно неверници може и правоверни, стига да са шиити за сунитите, и обратното за другите.

Без майтап, на това население от 25 млн има, по различни данни, около 75 млн единици стрелково оръжие в ръцете на населението, и племенните вождове, без да броим армията, която е по-слабо въоръжена от няколко обединени племенни вожда.

Йемен е подобно на Афганистан: почти нула държава, и междуплеменни и междурелигиозни войни в качеството им на постоянна диета. Северни срещу южни племена, шиити против сунити, йеменци против саудити. Чисто народностно става дума само за един народ: араби, разделен имуществено, исторически, религиозно, статусно, и политически. Прекрасно взривно вещество за трайни братоубийственни войни. Което и е традиционното им занимание от столетия.

До 1990 година двете суперсили: САЩ, и СССР си го бяха поделили като подконтролни територии - Народно-демократична република Йемен, и Йеменска арабска република. След победата на САЩ над СССР в "Студената война", и разгрома и на 15 републики-колонии, Йемен тръгна да се "обединява". Обединението на Германия с огън и меч от железния Канцлер Отто Фон Бисмарк е направо пионерска игра на фунийки, в сравнение с клането, което е устроено в това "обединение". То направо си заслужаващо определението "обединение на несъвместими и необединими неща". Но то доскоро беше някакъв условен факт. Сдържащият фактор бяха т.н. "международни сили", основната роля от които, естественно, беше на САЩ. Голяма, силна, важна, и тежко въоръжена база. Мачото на региона. Мутрата.

Придобихте ли някаква обща представа?

Сега, идваме до интересното...

Преди 10-12 дена в Йемен стана поредната патаклама. Без да ви тормозя с подробности като имена, династии, и прочее, накратко става дума за едни 120,000 "въстанници", срещу нещо като 150,000 други. Йеменската армия направо се разбягва пред тези ритащи се атове. Това е крайно опростена, почти невярна картина, но, повтарям, подробностите за противоборстващите тук не са най-важните.

Важно е другото: Шиитите (хусити) са на юг, и запад. Те се ползват от поддръжката на най-голямата шиитска държава в света: Иран. Щом са на юг, и запад, това означава, че шиитите в Йемен са най-близо до контрола над арабската част от Бабелмандебския пролив - търговската морска аорта Азия-Европа. От другата страна, от изток на Ормузкия пролив, е пак шиитски Иран.

При тази патаклама преди 10-12 дена американците се изнасят от Йемен като бити хомосексуалисти. До такава степен, че оставят не само всичкото оръжие, ами даже и документите по масите на офисите. Бягат наистина на пожар! Въпреки, че имат доста солидна база, с цялото най-съвременно тежко въоръжение, както е прието за една световна суперсила. Бягат със самолети и вертолети. Бягат, и не се обръщат!

Какво означава това ли?

Ами ще ви кажа, защото наистина е важно.

"Янките бягат панически" са трите ключови думи. Защото янките бяха нещо като силов гарант на своя най-важен "съюзник" в региона: Саудитска Арабия. Саудитска Арабия, между другото, е страната с най-голям военен бюджет в района: почти $70 млрд годишно. Само през 2011 беше все още $48.2 млрд.

За сравнение ще ви кажа, че военният бюджет на 145 млн Русия, която е на 1/6 от сушата на Земята, е $55 млрд. Беше много по-малко. Тоест, Сауди, 28 млн. население, на територия от 2.22 млн км2, имат по-голям военен бюджет (по-въоръжени са) от Русия, с нейните 17,12 млн км2. Това е само за яркост на представата.

Защо беше нужен този силов гарант?

По много причини. Най-важните са географски: повтарям: защото там минава търговската аорта Азия-Европа, и 70-80% от световните въглеводороди през двата протока. Точно затова 9 (девет!) арабски държави веднага организираха коалиция (срещу 120,000 въстаници в Йемен!), и хукнаха да правят авиоудари. Голяма коалиция, страшни авиоудари, и... 25 убити, и 65 ранени. Те на ден в 1-2 града на Йемен от битови свади загиват повече. В пъти повече.

Другата голяма причина е историческа, и, което е много по-важно - геополитическа.

Айде сега малко световна история, и геополитика...ще ви бъде интересно, обещавам ви...

През 1912 година САЩ доларът заема около 2% от световната търговия като валута. През 2013 е 81%.

Какво става между тези години? И какво общо имат събитията в Йемен сега?

Следете ми мисълта, и ще разберете...

След създаването на Федералната резервна система в САЩ малко преди Първата световна война (да, случайност е, че е малко преди, особенно за наивници) САЩ, и доларът са си регионална икономика, и регионална валута.

След Втората световна война обаче Европа е разорена, с унищожена индустрия, икономика, и финанси. САЩ (ФЕД) казват: нашият долар е равен на злато. Дайте да ползваме долара, и нашата индустрия за възстановяването на следвоенна Европа. Ние сме стабилни, ще ви помогнем (не безплатно, разбира се, и не без лихви). Това е краткото съдържание на т.н. Бретън-Уудско споразумение (на името наи градчето Бретън-уудс, Bretton Woods, Ню Хемпшир,  на границата между САЩ, и Канада. Събитието е епохално. Събранието е в хотел Маунт Уошингтън. Нещата тръгват, но... относително бързо свършват. Или увяхват, както вие си решите.

Защото умират скоротечно за има-няма 30 години. Точната дата на смъртта на Бретън-удското споразумение е 15.08.1971 година.

Какво толкова се случва?

Ами случва се следното: генерал Шарл де Гол, тогава президент на Франция, казва на САЩ (ФЕД):

- Господа (мешърз), дайте си ни нашето френско злато. Ето ви вашите щатски долари, съгласно бретънудското споразумение вие сте длъжни да го направите!

- Ама господин генерал, така не може! Ние сме съюзници с вас в НАТО! Между съюзници така не бива!

- Добре тогава, ние излизаме от НАТО (оркестърът свири туш, Франция действително излиза в този момент от НАТО!), за да не ви смущава това, но въпреки всичко, драги ми господа, ето ви доларите, дайте си ни златото!

Инато момче е бил женераль Де Гол, и, като видели, че с него на глава не може да се излезе, янките хъката-мъката, дали му златото с корабите.

Това е първият и единственният случай (до наши дни) когато някой изобщо си е получил златото от тях.

Светкавично на същата врата почват да чукат всички останали, чието злато било заменено за долари: Германия, Китай, Япония, Италия... много страни.

Досещате се, нали? Никой нищо не е получил!

САЩ са в паника, свикват екстрени съвещания. Разбират, че така не само всички ще си вземат златото, ами самите САЩ ще останат без злато. Ричард Никсън (Трики Дики) излиза, и съобщава: "Край! Доларът вече няма златно покритие!" Казва го малко по-иначе, разбира се, витиевато-политически, сочно, напоително, лицемерно, и политкоректно, но смисълът е същият.

Пред САЩ възниква страшния въпрос: как да заставим целият останал свят да ползва нашия никакъв долар, когато той вече даже официално е само една хартийка?!

Измислят го. Тогава Хенри Кисинджър работи за Нелсън Рокфелер, и за братя Рокфелер. В качеството му на нов държавен секретар на САЩ (от 22.09.1973) той отива, и устройва поредния близкоизточен цирк: насъсква Египет, и Сирия (стари военни противници от 6-дневната война през 1967 година 5:1), да нападнат Израел, и то - на свещенния за юдеите ден Йом Кипур (Съдния ден): 06.10.1973 година. Предварително са натъпкали Израел с оръжие, помагат им и по време на войната, както винаги, разбира се.

Войната е кратка, но тежка: 19 дни, свършва на 25.10.1973.

За това си дело някои източници (не ме питайте за тях) твърдят, че евреинът Хенри Кисинджър получава от еврейските равини на Израел религиозно проклятие.

Но както и да е, не това е най-важното. Най-важното всъщност е следното: след победата на Израел над Сирия, и Египет Х.Кисинджър отива право в Ер-Рияд, при саудитския крал (стария, който почина преди около месец), и му казва:

- Имам за вас едно предложение от 4 точки, което съм сигурен, че ще ви е интересно да изслушате.

  • Предложение номер едно: Вие ще продавате вашия арабски нефт само за американски долари.
  • Предложение номер 2: вие ще продавате вашия саудитски нефт само по цени, които ние, и организациите, създадени, и контролирани от нас (ОПЕК, и т.н.), ще определят.
  • Предложение номер 3: Вие ще осъществявате всички сделки с вашия нефт само чрез наши банки, и наши банкови платежни системи.
  • Предложение номер 4: ако сте съгласни с предложения 1, 2 и 3, ние ви гарантираме, че вие никога няма да имате военни проблеми с държавата Израел. Същата, която победи 5 арабски държави в 6 дневната война през 1967 година (Алжир, Ирак, Йордания, Египет, и Сирия), и току-що, отново 2 от най-силните си съседи (Сирия, Египет).

Как мислите, какво му е отговорил стария саудитски крал?

Следващите десетилетия ясно показват отговора на този въпрос.

Към тези 4 основни предложение има и още 2, по-тайни, и не толкова публично известни, но не по-малко сериозно действащи:

  • -…вие, арабите, до края на 80-те години няма да имате право с вашите нефтени пари да купувате земя, недвижимост, и компании в Европа, и в САЩ. Имате право да идвате в луксозните ни хотели, и курорти, да се глезите колкото си искате, но след това ще се връщате тук. Ще си знаете мястото. Ако след строителството на вашето регионално арабско благополучие ви останат свободни пари, които не знаете, какво да правите, ще ги слагате в наши банки, и/или ще изкупувате наши трежърис, държавни облигации на САЩ.
  • -Освен това винаги, когато ви поискаме, ще ни осигурявате толкова хиляди диви ислямизирани салафи и уахаби бедуини със стъклен поглед, "бесни кучета на войната", колкото ни потрябват, за каквото ни потрябват, където ни потрябват.

Това е моментът на зараждането на нефтодолара. От този момент, до наши дни, когато говорим "долар", разбираме задължително "нефт", и обратното. Това е едно и също, сиамски близнаци, скачение съдове, даже синоними.

След тази договорка вече доларът може да бъде натресен на целия свет без никаква нужда от никакво покритие, защото той е равен не на жълто, а на черно злато.

Идва ерата на Ямайското споразумение (ямайска валутна система, 1976-1978), когато доларът става "свободна" (необезпечена с нищо) "валута". Всъщност, това не е точно така, защото от този момент нататък $ доларът е обезпечен с най-големия военен бюджет в света: до скоро над $700 млрд долара годишно, а вече е понамален на $630 млрд. Обезпечен с военна авиация, военно-промишлен комплекс, и самолетоносачи.

Къде тук е днешен Йемен ли?

Ами не се ли досещате?

Ето го: напомням ви, че ключовите думи са "янките панически бягат" от Йемен! Янките, които през 1973 година са обещавали на саудитите, че ще ги пазят от 7 млн ядрен Израел, победил 5 арабски държави, не могат да опазят сами себе си от 120,000 диваци със стъклен поглед и стрелково оръжие!

Какво следва от това?

Ами следват доста важни неща, някои от които крайно неприятни за САЩ, и съюзници. 

1. 9 арабски страни правят коалиция срещу хусити (шиити) в Йемен. И една от тях е даже ядрения Пакистан! Това, събрано на една територия като Арабския полуостров, е същото по значение, като Втората световна война за Европа.

2. Шиитски Иран обаче казва "няма да ги пипате, иначе!"... лесно е да се досетим, какво "иначе". 

3. 10 арабски страни + Иран = 11 страни в територия, където тече транспортната търговска аорта Азия-Европа, и 70-90% от световните въглеводороди. Това няма как да бъде наречено "зона на стабилност", и сомалийските пирати ще им се видят като стадо миролюбиви делфини покрай презокеански лайнер, в сравнение с близките по време перспективи.

4. Двата пролива стават крайно уязвими, крайно нестабилни, и крайно несигурни. Инфарктно положение за азиатско-европейския бизнес, и за САЩ, и съюзници.

5. Инфарктната ситуация в проливите, и в региона няма как да позволи на САЩ да сдържа чрез стари договорки, и чрез дипломатически натиск ниските цени на нефт, който беше наложен на Сауди с цел икономическо удушване на Русия.

6. Ако не бъде удушена икономически Русия, няма влошаване на жизненото равнище на руснаците. Ако няма влошаване на жизненото им равнище, няма да има недоволство от управлението на Путин - той ще продължи да чупи рейтингите по популярност.

Ако рейтинга на Путин не бъде свален, няма да има успешна цветна революция - в книжките си го пише. Тия, дето те сами са ги писали.

Ако няма сваляне на Путин, то "този мерзавец" ще продължи да увеличава страните за бездоларови разплащания по света. Ще прави същото, заради което свалиха, и убиха и Саддам, и Муамар Каддафи, и сега се опитваме да свалим, и ликвидираме и доктор Башар Ел Асад.

Кофти. Такива типове като Путин, с такива публични идеи не могат да се оставят. Недопустимо е. Дават фатално лош пример за останалите колонии. ФЕД ще се преобърне именно от такива "лоши практики". А с него - и САЩ.

7. Сауди виждат, че САЩ е гумен балон, който малката игла от 120,000 диваци в Йемен са спукали, и е станал на настъпан плондер. Нямат повече основание да държат ниски цени, и да губят. Още повече, че и тяхната саудитска високоплатена войска е като американската - изобщо не е готова да воюва, и умира във войната с хусити, и други йеменци. За разлика от отсрещната страна, за която смъртта е само входен билет към рая с девиците. И които настъпват. Няма кой да ги спре - там даже и границата е условна. Направо има пряка опасност йеменските араби да завземат кладенците, и тръбите. Което означава край на обстрели, бомбардировки, и авиоудари. Сауди за нищо на света няма да разрушат единственото, от което живеят.

И цената на барел нефт плъзва нагоре. 

8. Увеличаването на цената на петрола (която предстои) ще разруши не само целта за финансово омаломощаване на големия геополитически противник: Русия, но и става страшен шамар за американското величие за всички страни в региона, и в света. Става ясно, че това е пластмасов бодибилдер, който може да надува мускули по подиумите, и да реве страшно като рестлинг борец в ринга, но в реален бой не може, не иска, и не става даже и за 10-15 секунди срещу всеки уличен боец.

9. Това заставя САЩ да забравят десетилетните си измислици, санкции, обиди, и закани да нападат Иран, и хукнаха като мило кършещи опашките от задницата паленца да се договарят с Иран, че всичко лошо трябва да бъде забравено, и нова светла страница в дипломациите между двете държави трябва да бъде открита, само дето...нали знаете...нефта...такова...

Какво следва от всичко това ли?

Ами според мен е очевидно, но предлагам да го понаблюдаваме в близките седмици и месеци, но в никакъв случай години.

Благодаря ви за търпението!

 

АВТОР: Пламен Пасков  

Още от Пламен Пасков в Евроком

___

Интересни материали по темата:

Артьом Войтенков, Познавательное.ТВ: https://www.youtube.com/watch?v=toq3YmVAmHM

___

Беседа с Николаем Стариковым 3 апреля 2015: https://www.youtube.com/watch?v=KD35n2qDnRE

___

Евгений Янович Сатановский: https://www.youtube.com/watch?v=PVWDPbGXzi0