София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Игор Додон печели президентските избори в Молдова

Победилата партия иска анулиране на споразумението за асоцииране с ЕК

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Издигнатият от социалистите Игор Додон получава 54% от гласовете на президентските избори в Молдова. Опонентката му Мария Санду събира под  45%.

Макар преди изборите Додон да говореше, че е отворен и за членство на Молдова в ЕС, обещанията му за проруска ориентация са директно предизвикателство към проевропейското правителство.

Партията на Додон иска да анулира споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС и да присъедини страната към Евразийския икономически съюз, доминиран от Русия. Позицията му се подкрепя от мнозина граждани на Молдова, пострадали от руските контрасанкции.

Новият президент беше косвено подкрепен и от Молдовската православна църква, която е част от руската. Митрополит Владимир подкрепи Додон и нападна неговата конкурентка Мария Санду, че на 44 години е неомъжена и няма деца, което било в разрез с морала и принципите на църквата.