София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Игра в интернет прати 11-годишен в Пирогов

Опасни предизвикателства се изпълняват в училищата

6 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Опасна мода сред учениците – игра на предизвикателства води децата до спешното отделение.

11-годишно момче в София пострада от подобна игра. Изпълнявало инструкциите на предизвикателството „Сол и лед“ и си изгорило ръката.

Условията на играта са детето да поставя част от кожата си под топла вода, после на мястото се слага сол, а отгоре кубче лед. По този начин се предизвиква химическа реакция, която причинява болка. Ако тази комбинация се задържи по-дълго върху кожата, тя буквално изгаря.

В тези предизвикателства взимат участие и много по-малки деца.

"Открих играта в интернет. Пробвах да видя какво ще стане и ми излязоха мехури на ръката. Направих го три пъти", разказа Калоян за Нова телевизия. Той искал да открие своя праг на болка чрез участието си в играта.  

"Резултатът е "Пирогов" и белези за цял живот. Този експеримент е много опасен", заяви майката на момчето, което вече е претърпяло три интервенции.

Жената разказа, че синът й не е първият пострадал, а преди него много деца са потърсили лекарска помощ заради същото предизвикателство.

Но това не е единствената опасна игра в интернет. И, ако преди казвахме на детето: „Ако твоят приятел скочи от прозореца, и ти ли ще го направиш?“, то явно днес тази въпрос е излишен. Тийнейджъри и по-малки деца следват „модата“ в интернет и изпълняват опасни за здравето и живота игри и предизвикателства.

Подобни случаи са поглъщането на капсули течен прах за пране или  ритане в слабините - да се види кой ще се разплаче пръв.

Друго предизвикателство пък насърчава младежите да смъркат презерватив през носа си и да го изкарат, изкашлят от гърлата през устата. Опасното в т.нар. condom challenge е, че води до задавяне.

Друга „вносна“ мания е играта „На седмото небе“, която тръгва от САЩ през 90-те години.

Там тя отнема живота на стотици хлапета. У нас тя се практикува от десетилетие, като по-големите учат малките на правилата.

В интернет дори има клипчета, които показват какво точно се случва.

"В нашия клас го правехме с блузи и суичъри. Използват ръкавите им, за да ги увият около врата на някого. През това време той задържа дъха си, а някой друг "затяга примката", разкрива 19-годишният Иван. Той самият не е участвал в игрите, но много  пъти е ставал свидетел.

Иван казва, че е имало случаи, в които момчета са припадали за кратко.