София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Урсула фон дер Лайен - по-зелена, за да оглави ЕК

„Зелените“ поставиха условия на германската министърка

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейските „Зелени“ поставиха условия пред германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за гласовете им за шеф на Еврокомисията (ЕК), информира EurActiv.

Лидерите на групата на „Зелените“ в Европарламента Ска Келер и Филип Ламбърт поискаха от германката да поеме ангажимента от името на ЕС по въпросите, свързани с екологията.  

Става дума за глобалното затопляне, морските спасителни операции на мигранти в Средиземноморието и преустройство на системата „шпиценкандидат“, която действа в ЕС при избирането на висшите постове в Общността.

„Зелените“ имат 74 представили в 751-местния парламент на ЕС, което ги прави четвъртата по големина фракция. Урсула фон дер Лайен трябва се нуждае от гласовете на поне 375 евродепутати на заседанието следващата седмица.

Подкрепата на трите най-големи групи – консерватори, социалисти и либерали, ще й осигури 444 гласа. Но има вероятност да има гласували против и въздържали се.

"Срещата беше тежка. Тя явно търси зелената подкрепа, но не съм сигурен, че може да намери потвърден балансиран подход само за една седмица", каза холандският евродепутат на „Зелените“ Бас Ейкхаут.

 Урсула Фон дер Лайен предстои да се срещне с цялата група на „Зелените“, както и с евродепутати от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и центристката либерална група "Обнови Европа".