Гледай
на живо

Илиян Василев: ”Росатом” няма пари за АЕЦ ”Белене”

Отново стигаме до една позната ситуация още от 2006 г.

Илиян Василев: ”Росатом” няма пари за АЕЦ ”Белене” В енергетиката има много предприятия на изкуствено дишане, които се поддържат, само за да се поддърж... thumbnail text

В енергетиката има много предприятия на изкуствено дишане, които се поддържат, само за да се поддържат съответни олигарси. Това е новото усилие - същите олигарси, които вече изцедиха възможността да вземат в енергетиката, без да произвеждат, всички те виждат в АЕЦ „Белене“ новия си шанс.

Това каза бившият посланик на България в Москва и настоящ анализатор по теми, свързани с Русия Илиян Василев по повод търсенето на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

"Росатом" няма тези пари, за да ги инвестира в проекта. Отново стигаме до една позната ситуация още от 2006 г. – „Росатом“ тогава беше с много по-големи възможности да инвестира и искаше да участва като акционер. Нещата не са се променили! И през 2019-а година е също толкова политически и по друг начин невъзможно и трудно за прокарване ситуация, при която „Росатом“ да владее суперстратегически обект на територията на НАТО и ЕС. Но, този път се опитва една комбинация - технологията и тежестта на Русия и китайските пари, тоест руско-китайско сътрудничество на българска територия.