София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Илко Семерджиев: медицината е изкуство

До този момент България никога не е имала лист с чакащи

8 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Медицината е изкуство и не се поддава на административни разпоредби, заяви Илко Семерджиев, който беше министър на здравеопазването от 1999г.-2001г., в предаването „Делници“ по телевизия Евроком.

Според него грубото администриране на медицината от сегашното правителство води до мигриране на над 500 лекари, което реално погледнато е цял един випуск от Медицинския университет.

Суверенно право на всеки човек е да избира къде да се лекува, а Петър Москов отне това право на народа. Сега, с тези наложени лимити, вместо пациентите да избират къде да се лекуват, ще трябва да търсят къде има свободни легла. Например в Пирогов- една от най-елитните болници в София, са отнети легла от реанимацията. Опитват се да ни задължат да се лекуваме не където искаме, а където министърът е казал. Това е пълен абсурд в 21 век.

България никога не е имала лист на чакащи, а сега вече тази техника е налице. Спрямо стандарта имаме 500 лекари по-малко. Българските лекари бягат в чужбина, а тук оставаме с дефицит на лекарска помощ.

В момента българския народ е на мнение, че Националната здравноосигурителна каса (НЗК) не е нужна и не трябва да съществува. Според Илко Семерджиев тя е нужна на народа. Освен министър на здравеопазването, той е бил и шеф на здравната каса. Той е на мнение, че ако НЗК бъде поставена в една конкурентна обстановка, тя ще е много по ефективна.

Големият парадокс е, че институцията, която трябва да ни предпазва от кризи, прави точно обратното, категорично заяви Илко Семерджиев.