София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Има ли нередности при загробването на животни?

БАБХ проверява сигналите

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

От Българска агенция по безопасност на храните проверяват подадените сигнали за нередности при загребваното на заразените от чума прасета в Русенска област, съобщи пред bTV началникът на отдел „Здравеопазване на животните" към агенцията д-р Александра Митева.
 
Митева обясни, че към този момент може да обещае само, че ще бъде извършено обстойно проучване за това дали са спазени всички правила за хуманно убиване на животните, както и за безопасното обезвреждане на труповете им.
 
Припомняме, че вчера се появиха информации, че именно тези изисквания за безопасност не се спазват. По думите на Митева, ситуацията е доста сериозна, след като трети индустриален комплекс беше засегнат от африканската чума.
 
Експертът от БАБХ обясни, че навлизането на вирусът става много лесно заради дивата популация на свине. По думите и поставената ограда с Румъния е свършила нужното, но тя ни пазела само от навлизане на заразени животни по сухопътна граница, а голяма част от дивите прасета и техните  трупове били дошли у нас по Дунав.
 
Митева призна, че имало и пропуски от страна на контролните органи. Тя добави, че основен проблем са прасетата, отглеждани в задните дворове, като посочи, че огнищата при домашните животни са 22, а в индустриалните комплекси –  3.