Гледай
на живо

Има ли опасни плодове и зеленчуци на пазара?

Тонове цитруси са задържали митничарите от началото на годината

Тонове опасни плодове и зеленчуци, с пестициди над нормата, са хванали контролните органи на границата ни с Турция от началото на годината, стана ясно от репортаж на Нова телевизия.

В сезона на цитрусите зрители сигнализират за оцветители в плодовете, които буквално боядисват ръцете при обелване на кората. Повечето плодове и зеленчуци се продават без етикет, който да ни показва дали са третирани с химикали.

За да удължат живота на плодовете на пазара и подобрят външния им вид, производителите злоупотребявали с количествата на пестицидите, с които пръскали стоката. Влагането на пестициди обаче е разрешено само в ограничени количества.

През последните години в Европейския съюз са спрени тонове плодове, пълни с пестициди, основно пратки с портокали и грейпфрут от Южна Африка, Италия, Аржентина и Турция. Контролът започва още на границата.

Като външна граница на Европа България е длъжна да контролира вноса на рискови плодове и зеленчуци. По правило на проверки подлежи всяка десета партида. Особено строг е контролът при пратките с лимони и нар. Стоката се разтоварва в халета на границата, след което се изследва в акредитирана лаборатория. На пункта "Капитан Андреево" от началото на годината са върнати или унищожени тонове опасни плодове и зеленчуци. Интересното е, че там проби за пестициди от банани, портокали и мандарини не се взимат.

От дирекция „Контрол на храните“ посочват, че разрешените препарати за третиране на цитрусите са главно дървесни смоли и восъци за по-добър вид на стоката и за предпазване на гниене и мухъл. Нерядко обаче търговци подобрявали вида на стоката именно със забранени изкуствени добавки. Зелените мандарини и портокали превръщали с бои в зрели, за да ги продават на по-високи цени в началото на сезона.