София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Има ли политически чистки от Министерство на културата?

Вежди Рашидов: Не съм уволнявал никого

8 годиниКултура 1 Боряна Райчева

„Денят започва с култура“...и завършва с нея. Скандал в ефир, искане на министерска оставка и уволнения – това се разрази покрай името на министъра на културата Вежди Рашидов в последните няколко дни. След като водещия на предаване по БНТ Георги Ангелов беше посъветван „да не плюе държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“ лично от Рашидов, Асоциацията на европейските журналисти поиска оставката на министъра. Причината е оказан натиск върху Ангелов. Днес Рашидов определи реакцията си като емоционална, тъй като водещият е позволил разговорът в ефир да се превърне в лични нападки.

Малко след като се извини задочно на Ангелов обаче, министърът „реагира емоционално“ на друг журналист. След въпрос дали прекратяването на договора на уредника на галерията Мария Василева, е в следствие на друга медийна изява от нейна страна и дали е воден разговор по телефона, в който тя е била помолена да се извини на министъра, Рашидов реагира така:"Вие мислите елементарно. Вие добре ли сте?"

Директорът на Националната галерия също отрече да е имало подобен разговор с Василева. Тя заяви, че уволнението на художника Владимир Руменов само ден след като също участва в предаването на Ангелов, не е в следствие на медийната му изява, а заради системни нарушения в работата.

"Искате ли да ви кажа какви са те? Изпробвал е напълно на своя глава сигналната система в Музея за изкуствата и е предизвикал паника сред посетителите."

Въпреки това обаче Рашидов поиска от Иванова да върне Руменов на работа.

От своя страна ръководителят на Националната галерия обеща, че ще направи компромис, но няма да върне Руменов на същото място.