София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Има ли проверка срещу министър Владислав Горанов?

Шефът на КПКОНПИ се опитва да си „измие ръцете“

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Никой не е възлагал на Антикорупционната комисия да започва проверка срещу финансовия министър Владислав Горанов. Това обяви шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред ПИК. Той подчерта, че е озадачен от множеството въпроси на журналисти, които постоянно го питат дали ще приключи с проверката до 8 декември, а такава проверка прокуратурата въобще не е възлагала на комисията.

До проверка срещу Горанов се стигна след гостуването на главния прокурор Сотир Цацаров в „Шоуто на Слави“. Тогава на Цацаров бе зададен въпрос защо министърът на финансите живее в луксозен, 180 кв.м. апартамент, подарен му от български бизнесмен. Цацаров заяви, че незабавно ще възложи на КПКОНПИ да започне проверка по случая, като резултатите от нея ще станат ясни на 8 декември.

Шефът на „Антимафия“ обаче посочи, че такава проверка може да бъде възложена и на някой прокурор, не е задължително с нея да се заеме Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Самият Горанов обясни, че е декларирал своето имущество, а жилището в което живее не е на Домусчиев, е предоставено от кръстника му. Припомняме, че специално за Евроком кръстникът на Горанов – виден масон и бизнесмен Иван Сариев –  потвърди, че наистина е предоставил свой апартамент за безвъзмездно ползване на финансовия министър.

В официалната декларация за имуществото на Владислав Горанов, освен безвъзмездният апартамент,  са записани още три жилища в София - две - наполовина негови - придобити със заем и по време на брака му. И трето - дарено от родителите му. Според декларациите на Горанов общата сума на имотите е около 200 хил. лв., като парите са собствени, от кредит и дарение от родители. През 2017 г. спестяванията на семейството са около 85 хил. лв., а съпругата на Горанов е декларирала допълнителен приход от 14 хил. лв.

Междувременно стана ясно, че в понеделник в КПКОНПИ са провели спешно съвещание по случая с проверката на Владислав Горанов. Председателят на антикорупционния мега орган събрал най-верните си заместници да умуват как точно да проверят имотите и доходите на финансовия министър. Според Фрог нюз, Пламен Георгиев е пред дилема дали и как да разследва Горанов, който е назначил на отговорна и комфортна длъжност дама, близка до шефа на отдел „Антимафия“.

Според източници, пожелали анонимност, в цялата история важен принос има и фирма „Водстрой“ и свързвания с нея олигарх от ДПС Делян Пеевски. Горанов и Пеевски са приятели по много линии, включително и по масонска. Там протича и една от връзките с главния прокурор.

 Според ново разследване на  „Биволъ“ пък освен безплатен апартамент, кръстникът на Владислав Горанов му е осигурил и луксозна вила във вилна зона „Ярема“. Сградата по документи принадлежи на Снежана Сариева, съпруга на кръстника Иван Сариев.

Владислав Горанов често я посещава, а съседите твърдят, че дори надзиравал строежа и давал инструкции на работниците.

Вилата в „Ярема“ е построена на два от трите терена, които Снежана Сариева купува на 13.11.2003 г. от община Самоков на цена 8-10 лв. на кв.м., сочи разследването на „Биволъ“.