София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Има ли война между институциите?

Президентът дал урок по етика на премиера

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Задава ли се нова война между институциите? Този въпрос доби особена актуалност, след като днес стана ясно, че премиер и президент са влезли задочно в поредна схватка по между си.
 
Румен  Радев решил да даде безплатен урок по етика и възпитание на министър-председателя. Така от пресцентъра на държавния глава определиха мотивите, с които президентът не е издал нужния указ, с който да освободи от длъжност назначения от него главен секретар на МВР Младен Маринов, за да може депутатите да гласуват предложението той да заеме поста на министър на вътрешните работи. Вместо това държаният глава заминал на плануваното работно посещение в Рига.
 
Поради тази причина народните представители се оказаха в патова ситуация и както освобождаването на Радев, Нанков и Московски, така и назначаването на наследниците им- Маринов, Манолов и Аврамова се оказаха невъзможни.
 
Въпреки безпрецедентната ситуация, председателят на парламента Цвета Караянчева коментира пред журналисти, че не може да се говори за война между институциите в държавата.
 
Пред телевизия „Евроком“ от президентската администрация потвърдиха, че Радев действително е получил вчера  решение на Министерски съвет, което му се предлага да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на МВР, но той възприел това като опит да бъде омаловажен. В подобни случай трябвало да има съгласувателна процедура между правителството и президентската администрация, която в случая липсвала.
 
От пресцентъра на Радев заявиха, че вероятно  след връщането му от Латвия, което ще се случи в събота, той ще разгледа решението за издаване на указа. Оттам обаче бяха категорични, че е недопустимо правителството да изисква подпис от държавния глава, без да се интересува от мнението му.
 
Случаят  идва само ден, след като стана ясно, че тази година за първи път президентът няма да присъства на Общото събрание на ООН. По традиция на тези форуми страната се представлява от държавния глава. Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев досега са участвали във форума всяка година.
 
В сряда обаче правителството взе решение премиерът лично да оглави българската делегация Ню Йорк. "Това е решение на правителството, което не е обсъждано с президентската институция", коментираха лаконично от президентската институция.