Гледай
на живо

Има опасност от тероризъм у нас

Европредседателството привлича бойци на ИДИЛ, твърди експерт

Има опасност от тероризъм у нас България трябва да бъде изключително внимателна. Сега сме в много сериозна фаза като европредседател... thumbnail text

България трябва да бъде изключително внимателна. Сега сме в много сериозна фаза като европредседатели, което привлича опасни хора като заловения мароканец. За това алармрира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев пред телевизия "България он еър".
Преди два дни в ареста35-годишният Науфел Захри, издирван за тероризъм, който е бил задържан в началото на годината с група мигранти край Свиленград. Оказало се обаче, че е високопоставен член на „Ислямска държава“.
Именно това трябва много да ни притеснява, подчерта Гърдев.
"У него са намерени множество фалшиви лични карти, паспорти, някои от тях - испански. Притеснителното е, че освен сирийски документи, виждаме и такъв на държава-членка на ЕС, на Шенген", каза още експертът и обясни, че тези факти говорят за помагачи вътре в Съюза, за действаща мрежа, която се простира извън границите на Близкия Изток.
По повод анализи, че бивши бойци на ИДИЛ решават да сменят лагери и да застават срещу кюрдите, той отговори така:
"Най-опасната такава клетка в Сирия три пъти е сменяла профила си. Първо, бяха непримирими, после станаха умерени, а после решават да преминат към един или друг лагер - това е процес, който те правят" и даде пример: "Свободната сирийска армия е изключителен микс от най-различни групировки - дезертьори на Сирийската арабска армия, радикални арабски групи и други".