София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Има пропуски в стенограмата от диалога между Тръмп и Зеленски

Липсват ключови думи, пише Ню Йорк Таймс

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Пропуснати са ключови думи и фрази в публикуваната от Белия дом стенограма от юлския разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и украинския му колега Владимир Зеленски. Това съобщи „Ню Йорк Таймс“, цитирайки вчерашните показания на Александър Уиндман, служител на Съвета за национална сигурност на Белия дом пред трите комисии на долната камара на америщанския Конгрес.
Според изданието, Уиндман в продължение на 11 часа е отговарял тайно на въпроси на членовете на комисията по външни работи, специализираната разузнавателна комисия и комисията по надзор и правителствена реформа. Пред тях той е разказал, че в стенограмата не са записани неща, от които става ясно, че има недоизказани фрази между двамата лидери.
Например, доколкото Уиндман си спомня, в нея липсва споменатото от Зеленски наименование на газовата компания Burisma, в чието управление през 2014 г. е влязъл синът на американския вицепрезидент Хънтър Байдън. Освен това в документа е „изпуснат“ многократно споменатия от Тръмп запис на речта на Джоузеф Байдън, в която той препоръчва главния прокурор на Украйна Виктор Шохин да бъде уволнен.
Сътрудникът на американския на Съвет за национална сигурност казва още, че му е било поръчано да внесе уточнения в печатното копие на аудиозаписа от разговора между Тръмп и Зеленски, което той направил и предал на прекия си началник. В стенограмата, публикувана след това от Белия дом, част от поправките били запазени, но друга част липсвала.