Гледай
на живо

Има сделка за Брекзит?

Кабинетът на Мей обсъжда споразумението с ЕС

Има сделка за Брекзит? Лондон и Брюксел се договориха – ще има сделка за Брекзит. Официалните представители на Обедин... thumbnail text

Лондон и Брюксел се договориха – ще има сделка за Брекзит. Официалните представители на Обединеното кралство и ЕС се съгласиха с текста на споразумението  след месеци на преговори, съобщи Би Би Си, цитирайки източник от кабинета на Мей. Документът е бил договорен на техническо ниво от служители от двете страни след интензивни дискусии тази седмица.

Текстът на споразумението е договорен в понеделник вечерта и след това е предаде на Лондон. Договорен въпросът с ирландската граница.  По информация на ирландски медии, двете страни са се разбрали по между Великобритания и Северна Ирландия да няма физически гранични проверки.  

Детайлите на проекта за споразумение все още не са публикувани. Източниците от кабинета обаче посочват, че това е един документ от 500 страници който урежда  бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС.

Днес, в 14.00 часа, местно време, ще се проведе извънредна среща на британското правителство. А снощи премиерът Тереза Мей призова на Даунинг стрийт министрите от кабинета, за да разговаря по отделно с всеки от тях и да поиска подкрепата им за споразумението.