София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Има съласие за името Илинденска Македония?

Заев и Ципрас са постигнали напредък в спора за името

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Премиерите на Гърция и Македония Алксис Ципрас и Зоран Заев са се спрели на предложение за името на Македония, а именно Република Илинденска Македония. Това съобщават дипломатически източници, цитирани от македонски медии.

„Илинденска Македония съм чул, също и Вардарска, Северна. Илинденското въстание е едно българско въстание, част от общата ни история“, това каза пред бТВ министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод проведената среща на върха вчера в София.

По думите му, двете страни вече са „на една ръка разстояние”. „Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония“, каза Каракачанов.

Той бе категоричен, че спорът за името на Македония спъва членството й в Европейския съюз и е крайно време да приключи.

Външният министър подчерта, че вчера Българя е доказала, че е един от факторите за стабилност на Балканите, тъй като на срещата за Западните Балкани са се събрали несъбираеми неща – косовски президент и сръбски президент, гръцки и македонски държавни глави.

Двамата министър-председатели на Македония и Гърция се срещнаха в края на срещата на ЕС в София и обсъдиха настоящата ситуация в разговорите за така наречения спор за името. Двете страни са признали положителната тенденция. Алексис Ципрас потвърди напредъка, но все още не се опита да се говори за пробив.

Заев и Ципрас  ще обсъдят въпроса с лидерите на Македония и Гърция през следващите няколко дни.