София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Имало е българин в чешката болница, той е невредим

Най-малко 6 души са загинали при стрелбата

пропускане
4 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Най-малко шестима души загинаха в резултат на стрелба във Факултетската болница на град Острава в североизточната част на Чехия. Това съобщи във вторник Ройтерс с позоваване на министъра на здравеопазването на републиката Адам Войтех.

От консулската служба в Чехия съобщиха за Евроком, че е имало българин в кампуса, където се е случило нападението и той е невредим.

По-рано, позовавайки се на информация на полицейското управление на страната, беше съобщено за четирима загинали и двама тежко ранени. Издирва се нападателят.

Полицията също обяви в Twitter, че търси мъж в червено яке и публикува негова снимка. Тогава обаче тя обясни, че той е важен свидетел на инцидента и служителите на реда търсят друг човек. Снимката беше изтрита.

На мястото на инцидента са полицията и пожарникарите. Пациентите нямат право да напускат отделенията.

Според Чешкото радио стрелбата е започнала около седем сутринта местно време до отделението по травматология. Министърът на вътрешните работи на републиката Ян Гамачек е пристигнал на мястото.

Чешкият президент Милош Земан изрази съболезнования. Това обяви в Twitter пресцентърът на президента на републиката Ири Овчачек. „С цялото си сърце съм с вас, мисля за вас в тези трагични часове“, цитира президентът Овчачек. Съболезнования изразиха още министър-председателят Андрей Бабиш, който е изпратен на мястото, и латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс.