София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Имамоглу победи Ердоган. Какво следва?

Кандидатът на Ердоган Йълдъръм остана втори

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Кандидатът от основната опозиционна Републиканска народна партия в Турция Екрем Имамоглу спечели изборите за кмета на Истанбул, печелейки 54,21% от гласовете, информира председателят на турската ЦИК Сади Гувен.
Основният съперник на Имамоглу на последните избори за кмет на Истанбул в неделя бе кандидат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), най-близкият съюзник на турския президент Тайип Ердоган, бившият премиер и бивш говорител Бинали Йълдъръм.
"Според окончателните резултати от гласуването за Екрем Имамоглу са гласували 4741868 гласоподаватели, които възлизат на 54,21%. 3935453 гласоподаватели гласуваха за Бинали Йълдъръм, което е 44,99%," каза Гувен по телевизионния канал НТВ.
"Уважаеми г-н президент, бих искал да работя с вас. Бих искал да се срещна с вас и да обсъдя проблемите, които можем да решим заедно. Такива теми като транспорт, криза с бежанците, подготовка за възможни земетресения, например, ” коментира Имамоглу за НТВ.
„Искам резултатите от повторните избори за кмет на Истанбул да бъдат в полза на нашия мегаполис. Днес отново станахме свидетели на проявление на националната воля. Поздравления за Екрем Имамоглу, който, по неофициални резултати, спечели изборите ”, написа ръководителят на турската държава в своя профил в Twitter.
Според него, Турция "ще продължи да се движи към целите на 2023 г., основани на принципите на демокрацията, върховенството на закона, единството и солидарността".
Ердоган също така подчерта, че правителството на Турция, в съответствие с националните интереси на страната, ще продължи да работи внимателно за разрешаване на всички вътрешни и външни проблеми, пред които е изправена Турция.
Имамоглу встъпи в длъжност на 17 април, но на 6 май ЦИК одобри призива на ПСР да отмени резултатите от изборите поради нередности и призова за повторни избори на 23 юни.