Гледай
на живо

ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРИТЕ НОВИ И ПО-ДОСТЪПНИ

Анализи и проблеми свързани с ин витро процедурите в България и Австрия

ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРИТЕ НОВИ И ПО-ДОСТЪПНИ „Бих искал да представя пред Вас резултатите от моята работа. Искам да Ви кажа, че историята в... thumbnail text

„Бих искал да представя пред Вас резултатите от моята работа. Искам да Ви кажа, че историята винаги стартира с това как една двойка иска да има бебе. След това те констатират, че има проблем и така стигат до специалиста. Тях ги интересува единствено крайният резултат. За двойката той е да отнесат здраво бебе у дома."

Професор Щромер подчерта в изложението си, че основна цел в неговата работа са живородените бебета, които родителите прибират у дома. Той разясни, че има огромна разлика между констатирана бременност, реализирана бременност и брой живородени бебета.

Според медицинските анализи от практиката на професор Щромер, факторите, които влияят върху успеваемостта на процедурите са най-различни, но основният е възрастовата група на пациентите. След 40 годишна възраст случаите на успешно завършила бременност са по-малко от тези в групите от 18 - 29 или 30 - 34 години.

Средно около 44% са жените, които си тръгват с бебе след процедури в Ин витро клиниката, която ръководи проф. Щромер. За него това е критерият, който трябва да следят и останалите специалисти в бранша, защото успехът може да има много измерения, но най-важен си остава крайният резултат.

Пътят, който се изминава – пациенти, средства от държавен фонд, медицински център, резултат у нас и в чужбина, е идентичен. Но има и разлики. Те се състоят в бързината, с която се подготвят и подават документите за кандидатстване и контролът върху отпусканите средства и проведени процедури, който се осъществява от страна на държавата. В Австрия кандидатстването на двойки с репродуктивни проблеми, за финансиране от държавни фондове, става за 20 сек. онлайн. У нас процедурата отнема месеци, а след това чакането продължава още по-дълго.


Проф. Хайнц Щромер препоръча да бъде направена проверка на данните и резултатите от процедурите у нас. Тя може да бъде извършена от Министерство на здравеопазването. Следващата стъпка, която трябва да бъде осъществена, според професора, е да станат публично достъпни анализите на показателите, по които се сравняват ин витро центровете. В момента те са достъпни единствено за специалистите в бранша.