София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ин витро процедурите у нас се увеличават

Сбъднати мечти за повече семейства

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

През изминалите 9 години са родени повече от 7000 деца, благодарение на държавното финансиране за ин витро процедури.  Фондацията "Искам бебе" обяви новината по време на церемонията по връчване на годишните Ѝ награди.Миналата година са постъпили 4000 заявления на желаещи ин витро процедури, а са родени над 900 бебета.

"Правителството изпълни обещанието си да финансира програмата за ин витро. Тежко е, когато в семейството няма кой да ти каже "мамо" и "татко". Това е задача на всички нас", каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева,която изрази подкрепата си към хора с репродуктивни проблеми.

Финансовият министър Владислав Горанов беше един от отличените, но не прие заслугата като своя, а като резултат от  усилията на цялото общество. Кметът на столицата -  Йорданка Фандъкова наблегна на темата за донорските яйцеклетки. Тя допълни, че Столичната община също подкрепя ин витро процедурите, но за да не дублира националната програмата на правителството, са се ориентирали към програмата за даряването на яйцеклетки, по която от 2015 г. са кандидатствали 70 семейства, като 64 от тях вече са одобрени.

Събитието се превърна в поле за изява на много родители, които споделиха своите лични истории и разказаха за трудния път, по който са минали, докато най-накрая се сдобият с мечтаната рожба. Някои от тях са успели да станат многодетни семейства и вдъхнаха кураж на хората с репродуктивни проблеми да не се отказват и да вярват в чудеса.