София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Индия разположи 100 хиляди войски на контролната линия в Кашмир

Напрежение на границата и нарушения на примирието

4 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Въоръжените сили на Индия разполагат 100 хиляди войски по линията на контрол, разделяща индийската и пакистанската зона на Кашмир.

"Укрепването на военното присъствие на Индия на контролната линия е свързано с мерки за предотвратяване на проникването на терористи от пакистанската част на Кашмир в обединената територия на Джаму и Кашмир и за гарантиране на сигурността в граничната зона на Индия", цитира изданието думите на официални източници.

Военната група на Пакистан на контролната линия е 80 хиляди войници и офицери. "След 5 август, когато 370-ият член на индийската конституция беше отменен и положението на Джаму и Кашмир беше премахнато, Пакистан прехвърли в района нови тежки артилерийски батареи, както и армейски части, включително два батальона на специалните части от по 700 души", казаха източниците.

През 2019 г. на контролната линия в Кашмир се случиха почти 2,5 хиляди нарушения на примирието, което е най-големият брой такива инциденти за няколко години, казаха те. Провокациите доведоха до жертви сред индийските войски. Частите на индийската армия бяха принудени да върнат огън.

Напрежението по контролната линия в Кашмир продължава, след като Ню Делхи обяви на 5 август, че ще премахне щата Джаму и Кашмир и ще създаде съюзнически територии (административни единици с по-малко права от държавата) на Джаму и Кашмир и Ладакх в региона. За тази цел индийският парламент одобри премахването на 370-ия член на конституцията, който даде специален статут на държавата.

Това решение не беше подкрепено от част от мюсюлманското население на Джаму и Кашмир и някои местни политически партии, които се застъпват за автономията на региона и запазването на бившите привилегии. Съседният Пакистан също се противопостави на подобно решение на Индия.